View Single Post
Eski 18-02-2011, 20:47   #1
Sebahattin Sargın
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Tunceli'de nesli tehlike altındaki iki vaşak öldürüldü

Bu haberi okuduğumda yüreğim nasıl acıdı ve nasıl sinirlendim anlatamam. Nasıl bu kadar acımasız oluyorlar. Ne acı...

Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA) 16 Şubat 2011

Tunceli'de nesli tehlike altındaki 2 vaşak öldürüldü

Tunceli’de nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan vaşaklardan 2’si, son 15 gün içerisinde kaçak avcılar tarafından öldürüldü.

Tunceli’de 15 gün önce Marçik Bölgesi’nde ateşle silahla vurulmuş bir vaşak ölüsü bulundu. Jandarma vaşağın vurulmasıyla ilgili araştırmasını sürdürürken, bu sabah saatlerinde de, Cumhuriyet Mahallesi Çığ Mevkii’nde vatandaşlar öldürülmüş bir vaşak görünce durumu Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne bildirdi. Ekiplerin yaptığı incelemede vaşağın yetişkin bir dişi olduğu ve ateşli silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi.

Dünyada nesli tükenen hayvanların ilk sıralarında yer alan vaşakların Türkiye’deki büyük bölümünün Tunceli’nin Munzur ve Pülümür Vadisi ile Munzur Dağları eteklerinde yaşadıkları, sık sık köylüler tarafından görüldüğü belirtildi.

'MAGANDA MİSALİ ÖLDÜRÜYORLAR'

Name:  12687403.jpg
Views: 7022
Size:  19.6 KB

Tunceli Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Koruma Memuru Hasan Boy, son 15 günde 2 vaşağın kaçak avcıları tarafından öldürülmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Vaşakların neslinin tükendiğini ve insanların bilinçsiz avcılık yaparak bu hayvanları katlettiklerini belirten Boy şöyle konuştu:

"Bazı vatandaşlarımız bunların nesillerinin tükenmek üzere olduğunu bile bilmiyor. Yani tamamen bilinçsiz bir avlanma sonucu katlediliyorlar. Bazı vatandaşlarımız da gizli bir şekilde silah alarak maganda misali araziye çıkarak önüne hangi hayvan gelirse ateş ederek öldürüyor. Bu çok kötü bir avlanma şekli. Son yıllarda yaptığımız sıkı çalışma ve denetimler sonucu birçok kaçak avcıyı yakaladık ve cezalandırdık. Tunceli’de kaç vaşak yaşadığı konusunda elimizde net bilgiler yok. Çünkü bu hayvanların envanterini çıkarmak çok zor. Vaşaklar gece avlanan gündüz gizlenen bir hayvan türü, tespiti çok zor. Ancak tesadüfen görülüyor. Köylüler ve vatandaşların verdiği bilgiler de, bölgemizde çoklukla görüldüğü yönünde. Kaçak avcıları yakalamak ve haklarında gerekli yasal işlemleri yapmak için her türlü çalışmayı başlatmış durumdayız.

'DOĞA KATİLLERİ'


’Munzur Doğa Aktivistleri üyesi Haydar Çetinkaya da, iki vaşağın öldürülmesinin yüreklerini yaktığını söyledi. Kendilerinin yaban hayvanı avlanmaması için büyük bir kampanya başlattıklarını belirten Çetirkaya şöyle konuştu:

"Özellikle dağ keçileri ve vaşakların katledilmesini önlemek için çabalarımız her gün artıyor. Biz doğaseverler ve Dersimliler her canlının yaşam hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz. Hele vaşak gibi dünyada nesli tükenmek üzere olan bu nadide hayvanların avlanmasını önlemek içinde özel bir çalışma yürütüyoruz. Herkese çağrı yapıyoruz lütfen vaşakları avlayan bu kaçak avcıları biliyorlarsa gerekli yerlere bildirsinler. İlimizin yaban hayatının en güzel hayvanlarından biri olan ve nesli tükenmekle karşı karşıya olan vaşakları öldürmek akıl işi değil. Bu hayvanları katledenler kesinlikle avcı değil, doğa katilleridir. Bu kişilerin yakalanması için bütün kurumların harekete geçmesini ve kaçak avlanmaların tamamen önlenmesini istiyoruz. Ayrıca Tunceli bölgesinde avcılığın tamamen yasaklanmasını istiyoruz."

KAYNAK

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön