Konu: Toy Kuşu
View Single Post
Eski 17-02-2011, 08:17   #1
furkan yıldız
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2010
Şehir: İstanbul-Balıkesir
Mesajlar: 1,733
Toy Kuşu

Bugüne kadar sayısız belgesel izlememe rağmen adını hiç duymadığım bir kuş türünü sizlere tanıtmak istedim. Geçen akşam kayınpederimin muhabbet esnasında açtığı eski av maceraları sırasında anlattığı, eskiden sayıları oldukça fazla olan, epey bir koştuktan sonra havalanabilen bir kuş türü. Şuan nesli tükenmek üzere olan kuşların başında geliyormuş.

Toy (Otis tarda), toygiller (Otididae) familyasından çok ürkek bir kuş türü. Türkiye'nin en büyük kuş türü olan toy, aynı zamanda dünyaca en büyük uçabilen kuşlardan biridir.



Dış özellikleri Erkek toyların kanat açıklığı 260 cm uzunluğa, ağırlıkları ise 18 kg'a ulaşabilir. Dişi toylar bu ölçülerin ancak yarısına varırlar ve en fazla 8 kg ağırlığına ulaşırlar.

Toylar kahverengi lekeli, iri bacaklı büyük kuşlardır. Yetişkin erkeklerin tüylerden oluşan bir sakalları vardır.

Dağılımları Toylar Moğolistan'dan İspanya'ya kadar varan geniş bir coğrafyada yaygın olsalar da, yaşadıkları küçük bölgeler birbirinden kopuk şekildedir. Çoğu ülkelerde soyları çoktan tükenmiştir ve günümüzde bulundukları ülkelerde soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Toy, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de "yolunacak kaz" olarak görülmekte ve eli tüfeklilerin boy hedefi haline gelmektedir.

Alıntıdır.


furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön