View Single Post
Eski 13-02-2011, 19:14   #13
mumunal
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Kısa bir araştırma neticesinde ozon gazının seralarda dezenfeksiyon amacıyla kullanıldığını öğrendim.

Alıntı:
Seralarda, sera içi havasının sürekli yüksek nemli ve ılık olması ortamı bitki hastalık etmenleri için çok uygun kılmaktadır. Bu nedenle de özellikle yıl boyu üretimin sürdürüldüğü seraların hastalık yapıcı organizmalardan arındırılması temizlenmesi gerekmektedir.


Ozon jeneratörü vasıtasıyla üretilen ozon gazı, su ile reaksiyon tankında mix edilerek ozonlu su elde edilir. Burada su taşıyıcı ajan olarak kullanılır… Ozonlu su sera ortamında yüzeyin tamamına ulaşabilecek şekilde verilmelidir. Bu sistem seranın mevcut sulama teşkilatı ile uygulanabileceği gibi yüzeye yerleştirilen delikli borular aracılığıyla da uygulanabilir.


Günümüzde ozonun özellikle tercih edilmesinin nedeni; oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olmasından dolayı kullanılan mevcut kimyasallara oranla çok daha etkili olmasıdır.

Ozon gazının kısa bir reaksiyon süresi vardır. Bu nedenle uygulama ortamında anlık etki göstererek diğer dezenfektanlardan daha az bir temas süresiyle dezenfeksiyonu tamamlar.
En önemlisi dezenfeksiyon sonrasında kullanılan kimyasal maddeler gibi hiçbir şekilde geriye kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle tarım ve gıda sektöründe kullanımını avantajlı kılmaktadır. AVRUPA ve AMERİKA'DA en çok tercih edilme nedeni budur. Çünkü ozon uygulama yerinde üretilir ve işlevini gördükten sonra tekrar oksijene dönüşerek ortamda doygun oksijen olarak kalır.
Daha önce kullanılan hidrojen peroksit, metil bromid gibi kimyasallardan kalan topraktaki kalıntaları da yok etmesi önemli bir faktördür.
Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun mikroorganizmaların tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur.
Ozon kullanım yerinde sadece elektrik ve havadan üretildiği için zararlı kimyasalların taşınması ve saklanması sorunu ortadan kalkar.

ÇEVRE DOSTUDUR.

Havadan üreyen bakterilerin ( airborne bacteria ) oluşumunu engeller.

Tarımda ve gıdada kullanımı güvenlidir.
Kaynak
Sayın akınselcuk un düzeneği havayı dezenfekte etmek üzere tasarlanmış olsa gerek.

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön