View Single Post
Eski 11-02-2011, 18:45   #5
menekşecibaba
Ağaç Dostu
 
menekşecibaba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-01-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 816
-Afrika Menekşelerinde çapraz tozlaşma
Anaç veya donör bitkiden poleni çıkarın. Parmağınızla veya manikür makası ya da jilet ile küçük kesikler atıp ,Split polen kesesinden poleni serbest bırakabilirsiniz . "İyi" Polen, kuru ve tozlu olmalıdır; keseler fazla nemli ise veya yumuşaksa polenleme ( çaprazlama ) yapmak için iyi değildir.
Tohum elde etmede transfer için kulallanılacak ana çiçek stigma ucu toz polen için uygun olmalıdır.
Tozlaşma ince bir çubukla küçük bir fırça veya pamukla yapılır . Tozlaşma için kullanılacak alıcı olan çiçeğin stigması parlak görünümlü ,yapışkan olmalıdır. Poleni yapışkan stigmaya uygulayın. Eğer çaprazlamada başarılı olduysanız tohum pod şeklinde başlayacak ve buna bağlı olarak 10-14 gün içinde olgunlaşacaktır.
Daldaki tohum kapsülünün kapsül sapı diğer oluşmamış tohum kapsüllerine oranla daha kalındır. Tohumun dalında olgunlaşmış olması gerekir.

Olgunlaşmış Tohum
Yeni tohum da zamanla pod kaybolacak ve her zamanki gibi kuruyup çevreleyen çiçek oluşmaya başlar, pod a özen gösterin. çiçek sapı etrafında parlak bir renkli iplik parçası bağlamak hatırlatma için yararlı olacaktır. Olgun tohumu oluşturacak bitkilerin ,kültürel çevre ve bireysel etkilere bağlı olarak çapraza uygun hale gelebilmesi 3-6 ay veya daha fazla sürebilir.

Buruşma başlar, çiçek bitince olgunlaşan pod küçülür ve kahverengiye döner. Bu noktadan sonra yapmanız gereken, artık olgunlaşan pod tohum kapsülünü koparıp ekim öncesine kadar kuru bir havada saklamalısınız. Tohumları serin , kuru bir yerde veya hava geçirmez bir kutuda saklamak gerekir.İyi serin ve kuru bir yerde bakıma alınmış korunmuş tohumlar bir-iki yıl kadar yaşayabilir.

Eklenen Resimler
 
menekşecibaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön