View Single Post
Eski 11-02-2011, 00:16   #38
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Deneme 2

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Bugün komşumla ekşi mayalı ekmekler üzerine konuşurken, eskiden -buzdolabının olmadığı günlerde mayalık hamuru unun içine gömdüklerini öğrendim. Bu şekilde 7-10 gün saklanabiliyormuş. Unun içinden çıkarılan mayalık hamurun dış kısmı sert olurmuş; ılık suda iyice yumuşatılıp kullanırlarmış.

Demek ki ben bilmeden buzdolabı olmayan günlerin saklama şeklini tercih etmişim... ama hem unlayarak, hem de buzdolabında... ))

İkinci denememi bu gece yaptım. Az önce ekmekleri fırından çıkardım ve fotoğraflarını çektim. İlk ekşi maya 6 günde olmuştu, ikincisi 5 günde oldu. Bakalım birer gün azalarak kaç güne indiricez.

Hamuru saat 20.30 da yoğurdum, yarım saat dinlendirdikten sonra tekrar yoğurup, unlu keten bezlerin içinde pişireceğim kaplara aldım. ekmeklerin kabarması için ilk denememde sıcak su dolu leğenin üstüne oturtmuştum, bu kez başka bişey denedim.
Fırınımı 40-50 derece arasında bir sıcaklığa ayarladım, derince bir tepsiye de kaynar su döküp kapağını kapattım. 2 saat sonra hamurlar kabarıp, çatlamıştı. Bezlerinden çıkarıp pişime kaplarına alıp, fırını 180 derece yaptım. Yaklaşık 45-50 dk da piştiler.

Name:  ekmek2.jpg
Views: 2613
Size:  23.9 KB

Yün dokuma içine koyup bohçaladım ki kabukları sert olmasın, kendi teriyle yumuşasın. Sabah kahvaltısında da test edeceğim )

Name:  ekmek1.jpg
Views: 2415
Size:  33.8 KB

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön