View Single Post
Eski 09-02-2011, 20:39   #22
Delimus
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Ben konuyu yeni gördüm , Bizde Nar,Kayısı,mandalina,limon,nektarin(tüysüz şeftali),zeytin toplamda tam bilmesemde sanırım 120-130 dönüm toplamda.
Biz limondan bu sene zarar ettik sökme karıda aldık gibi 10 yaşını geçti daha doğru düzgün bir para elimize geçmedi , 30 ton limonumuzu bakımlı sorunsuz 4000 tl ye sattıkki geçen hafta köyümdekilerinde durumu aynı.
Geçen sene 60 dekar Nardan zarar ettik tüm çukurova hemen hemen zararlandı yağışlar çoktu çiçek tutmadı verim çok azdı 23.000 tl ye sattık 30 ton çıkmamıştır.
100 ton civarı bekliyorduk hatta fazlasını.
Bunları anlatmamın sebebi bahçe kuracaklar kağıt üzerinde unutmaması gereken bunların canlı olduğu ve yetişmesinde pazarlamasında sizin elinizde olmayan birçok etmenin bulunması.
3 yıl da kolay kolay bir bahçe kar'a geçemez ancak masrafını karşılar 5 yıl naranciyede bu dahada fazla sürer.Mevye verir 3 yaşında fakat tonaj çok az olur.
Ben bir tek nektarinde 2 yaşında karşılaştım kendini amartö edicek kadar gerçekten hızlı gelişiyor fakat yer gök nektarin oldu onunda sonu kötü gibi.

Yeni fidan ekenlere tavsiyeler etrafına çember şeklinde suyun kalması için yatak yapılmalı , sulama ihmal edilmemeli yağmur beklenmemeli tankerle sulanmalı.
kesinlikle kumaş parçasıyla (iple değil) destek çıtasına bağlanmalı.
Bahçe yapılırken traktörün kullanımı çok önemli traktör olarak ayırdığınız uzun aralık bahçenin uzunlamasına olan kısmı olmalı böylelikle ilaçlamalarını hızlı tasarruflu ve ağaçlarını güzel ilaçlanır.

Dozajında kimyasal gübreleme, hasat edilme süresine uyulması halinde kesinlikle zararlı değil arkadaşlar bu yüzden kendinizin yetiştirdiği bahçelerde güvenle uygulayın , bizde devletimiz hallerimizi avrupa standartlarına getiremediği için birçok çiftçi meyve hastalık kapmasın diye ilaçlama yapıyor ,meyve para edince normalde 1 hafta 10 gün sonra hasat etmesi gereken meyveyi erken hasat ediyor kontrolde olmadığı için ilaç kalıntısı oluyor.Ayrıca ihracattan geri dönen ürünleride pazara sürüyorlar.
Pazardan organik diye satılan sebze ve meyvelere güvenip almayın bence oda laf köyümde organik yetiştiricileri ben görüyorum Onun analizide tek tek yapılmıyor anliz etmedende anlaşılması imkansız.

Kendinizin yetiştirmesiyle bir görmeyin .

Bahçe kurulumundan 2 ay sonra humik asit uygulamasını yapın çok faydsasını görürsünüz.Karıncanlamaya ve salyangoza,kemirgene dikkat edin,kireçleme ve ilaçlama yapın.Fidan halindeyken mümkünse ilk 3 yıl otla mücadelede kesinlikle ilaç kullanmayın kurutursunuz fidanları , yeni aşı yaptırdıysanızda aynı ağacın tepesinde bile olsa ot ilacı buharlaştığında zarar vermekte.çapalama yapın.
Ağaçlarınızı sık ekmekten kaçının hastalık yönünden çok etkileniyorsunuz özellikle mantar ve hastalık çok daha hızlı yayılmakta.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön