Tohumdan üretim - Tohumlar
Tohum ve çimlenme hakkında bazı özet, kısa bilgiler vermek istiyorum.
Çiçeğin (erkek) tozu arılar, böcekler veya rüzgar yardımı ile (dişi) ovaire' e ulaşınca döllenme oluyor ve tohum oluşuyor.
Tabiat bu oluşan tohumun hemen olduğu yerde yeniden çimlenmemesi, kışın yemek üzere saklanabilmesi, kışı atlatıp gelecek mevsim aynı yerde yeniden yetişebilmesi, rüzgar, kuşlar, böceklerle yeni uzak yerlere, şimdilerde internetten sipariş eden dünyanın öbür ucundaki meraklılarına taşınabilmesi için, tohumların içine çimlenme engelleyicileri (inhibitörler) yüklüyor.
Bu bazen kalın bir kabuk (ceviz, fındık, kızılcık,... ) şeklinde de olabiliyor.
Tohumun bu özelliğini kazanabilmesi için dalında güzelce kuruması gerekir. Erken davranılırsa kuru bir yerde kurutmaya devam etmek lazım.
Geç kalınırsa tohumların kapsülünden dökülüp ziyan olması veya kuşlar ve böceklerin yemesi mümkün.
İşte çimlendirme bu "çimlenme engelleyicisinin" etkisini kırmak, yok etmek ve tohumun önünü açma işlemidir.
Bunun genelde
uygun miktarlarda nem, ısı ve ışığı sağlayarak yapılması yeterlidir.
Bazı hallerde karanlık ortam, bazı hallerde bir yaz ve kışları simüle eden bir süre soğukta ve bir süre sıcakta tutma (Stratification=Soğuk ve nemli katlama) ve kabuğun mekanik veya kimsal yollarla aşındırılması (Scarification) yöntemleri de kullanılıyor.
Ama bu safhada bunlara takılmayın, ileride bu konulara tekrar değineceğiz.
Bu şekilde toplanan tohumlar ben küçük zarflarda, zarfları da buzdolabının sebzelik bölümünde saklıyorum.
Cinslerine göre bu şekilde kuru ve soğuk bir ortamda (4-5 derece) uzun süre saklanabiliyor.
Bu sene ekeceğim tohumlar üç kaynaktan geldi. Geçen sene bahçemden topladıklarım, Jelitto'dan getirttiklerim, RHS (Royal Horticultural Society) ve NARGS (North American Rock Garden Society) nin üyelerine göndediği tohum dağıtım listelerinden seçtiklerime karşılık gönderilenler.
Ekim öncesi görünümleri şöyle idi.Bürn zarfların üzerlerine içindeki tohumların adlarının yazılmış olduğunza dikkatiniz çekerim:
