View Single Post
Eski 31-01-2011, 21:10   #1
sessizgece
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 76
İguana bakımı

Büyük yapılı kertenkelelerdir. Sırtta ve kuyruğun üst kısmında, genellikle derimsi taraklar veya dikenler bulunur. Dilleri dışarıya uzatılamaz. Kuyruk, oransal olarak uzundur.1,5-2 metreye kadar uzayabilirler ve kendilerini kuyruklarını kamçı gibi kullanarak korurlar.
Erkekler; Dişilere nazaran daha parlak ve canlı renklere sahiptir. İyi Yaşam koşulları sağlana bir iguananın 15 seneye kadar yaşadığı gözlemlenmiştir.
Bakımı:
İguananızı küçükken alıp her gün elinize almadığınız taktirde,sizi düşmanı olarak görecek ve hiç bir zaman istediğiniz kadar sakin olmayacaktır.İguanaların evcilleşmesini beklemek son derece yanlış bir beklenti olacaktır. Bununla beraber her ırkın özellikleri olduğu gibi,bir de kendi karakter özellikleri vardır ve iguana seçiminizde şanslı bir tercih yapmış da olabilirsiniz..

İguanalar,vejeteryan olmaları nedeniyle kolay bakılır gibi görünseler de,beslenmeye alıştırılmaları oldukça uzun sürer ve başlangıçta fazlaca zaman ayırmanız gereken bir durumdur.Bu durumda yeşillik yanında hazır gıdalar da imdadınıza yetişecektir.Çünkü canlının yiyeceği yeşillik miktarı,hazır gıdalara oranla çok daha fazladır ve bu gıdalar,az da yedirilse hayati fonksiyonlarını ayakta tutacaktır. Ayrıca, Günde 2-3 yaprak marul,5-10 adet kuru yem, arasıra kivi, mango ve havuç, haftada bir kere portakal ve turnçgiller verilmesi c vitamini ve kalsiyum açığını büyük ölçüde karşılayabilecektir.

İguanalar,midelerini yeterince sıcak tutamadıkları taktirde sindirim yapamazlar!Onların kızgın kum ve kayalarca saatlerce hareketsiz uzanmasına bu nedenle şaşırmamak gerekir. Bu neden ile, Haftada En az 3-4 gün 10 dakikalık güneş banyolarına çıkarmayı unutmamak gerekir. Ve bulunduğu ortam 26 derecenin altına düşmemelidir. Bu hayvanların tropikal bölge hayvanı olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca bulunduğu ortama, talaş gibi kalın altlıktan oluşan bir satıh yapılmalı , bol kabuklubir dal,kum çakıl ve delikli taşlardan oluşan bir zemin hazırlanmalıdır. Bolca yapma ve kuru yapraklar ve çiçekler onun çok hoşuna gidecektir.

Aslında İguanalar birer pet hayvanı değildirler ve özellikle çocukların bakımına bırakılmamalıdırlar.İguanaların bir kaç yıl sonunda iyi bakıldıkları taktirde 2 metreye kadar ulaşabilecekleri;daha onları sahiplendiğiniz ilk günden düşünmeniz gereken tek şeydir!

sessizgece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön