View Single Post
Eski 26-01-2011, 23:55   #1
todash
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-08-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Daha yeşil bir yıl için 12 öneri

Yazı greenpeace'den alıntıdır.

Facebook sayfamızda sizlere önümüzdeki yılı bir öncekinden daha yeşil geçirmek için önerilerinizi sormuştuk. Sizden gelen muhteşem fikirlerle bizim birkaç önerimizi birleştirerek, dünyadaki ayak izimizi azaltmak için neler yapabileceğimizle ilgili bir rehber oluşturduk.
Çöpleri ayrıştırın ve yeniden kullanın. Kağıt, teneke ve cam şişe gibi şeyleri geri kazanım kutularına atabilir ya da geri dönüşüm yapan kurumlarla bağlantıya geçerek aldırabilirsiniz. Ayrıca çöp, yeniden kullanılabilir malzemelerle doludur. Elinizden geldiğince yeniden kullanın ve yeniden doldurun. Şişe, zarf ve plastik torbalar gibi ürünlerin hepsi yeniden kullanılabilir.

Pilleri çevreye ya da çöpe atmayın. Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratabilir. Atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için atık pilleri biriktirilerek, süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atabilirsiniz.

Vejeteryan olun ya da daha az et yiyin. Herkes %100 vejeteryan olmak için hazır olmasa da, daha az et yemenin karbon ayak izini azaltmanın en hızlı yollarından biri olduğu bir gerçek. Ayrıca hayvan endüstrisi hayvanların eziyet görmesine neden oluyor ve çoğu zaman ortaya sağlıksız gıdalar çıkıyor. Haftanın en azından iki gününü sadece vejeteryan beslenmeye ayırarak işe başlayabilirsiniz.

Mevsimsel ve yerel meyve ve sebzeleri seçin. Kışın çilek ya da domates yemek çok cazip bir fikir gibi gelse de, bu gıdalar gezegenin diğer ucundan geldiği ya da çok fazla enerji tüketen seralarda yetiştiği için sürdürülebilir olmaktan çok uzak. Yaşadığınız yerde hangi mevsimde hangi sebze ve meyvelerin yetiştiğiyle ilgili bir araştırma yapın ve bunları tercih edin. Bu şekilde her mevsim farklı yemekler yemenin de tadını çıkabilirsiniz.

Bisikletinizi tozlanmakta olduğu yerden çıkarın. Türkiye'de bisiklet yolları yok denecek kadar az olduğu için uygulaması zor bir karar olsa da, en azından kısa mesafelerde araba yerine bisikleti tercih ederek hem karbon salımınızı azaltabilir hem de formunuzu koruyabilirsiniz. Bisikletiniz yoksa kısa mesafelerde yürüyüşü tercih etmek de bir diğer çözüm.

Toplu taşımayı tercih edin. Daha fazla insanın toplu taşımayı tercih etmesi hem trafiği azaltır ve gideceğiniz yere daha rahat gitmenizi sağlar. Toplu taşıma tercihi karbon salımınızı da ciddi ölçüde azaltacaktır. Trafiğe çıkan her bir araç daha fazla petrol, daha fazla karbon salımı ve daha fazla trafik anlamına geliyor. Eğer yaşadığınız yerde toplu taşıma bağlantıları zayıfsa 2011'de içinizdeki kampanyacıyı uyandırıp yetkililerden bu konuda talepte bulunabiliriniz.

Ağaç dikin ve çevrenize de hediye edin. Kendi apartmanınız ya da evinizin bahçesine ağaç dikebileceğiniz gibi ormanlarda belirlenen alanlara da ağaç dikebilir, bu konuda çalışan organizasyonlarla iletişime geçebilirsiniz.

Evinizin enerji verimliliğini artırın. Ampullerinizi enerji tasarruflu olanlarla değiştirmek ciddi enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Kullanmadığınız zaman televizyon ve bilgisayarınızı kapatmak da evinizin enerji tüketimini azaltır. Eviniz kombi ile ısınıyorsa geceleri kapatabilir ya da derecesini azaltabilirsiniz. Eğer ilk başta çok soğuk geliyorsa her gün yarım derece azaltarak işe başlayabilirsiniz.

Bu yıl elektronik cihazlar alırken tekrar düşünün. Yeni bir cep telefonu, dizüstü bilgisayar ya da televizyon almadan önce bir kez daha düşünün. Bunlara gerçekten ihtiyacınız var mı? Elektronik tüketimimiz rekor seviyelere ulaşmış durumda. Bu yıl kendinize yeni elektronik cihaz almama sözü verin. Eğer kullandığınız cihaz bozulduysa ve yenisini almak zorundaysanız eskisini bir elektronik atık geri dönüşüm tesisine gönderebilirsiniz.

Doğada daha çok vakit geçirin. Her hafta bir kez de olsa dışarıda yürüyüş yapma alışkanlığı edinin. Evlerimiz ve arabalarımızda vakit geçirmeye o kadar alıştık ki, pek çok insan artık doğanın neye benzediğini bile unutmuş durumda.
Plastik kullanımınızı azaltın. Naylon torbalar yerine bez torba kullanmayı tercih etmek hem daha şık bir görüntü oluşturacak hem de doğaya bıraktığınız atık miktarını azaltacaktır. Ayrıca pet su şişelerini tekrar kullanabilir ya da kendi mataranızı taşıyabilirsiniz.

En az 3 arkadaşınızı Greenpeace üyesi olmaya ikna edin. Bireysel çabalarımız önemli, ancak bir araya gelince daha fazla ses çıkarabiliyoruz. Mücadelemizin güçlenmesi için maddi ve manevi destekleriniz çok değerli.

Alıntı kısım buraya kadar. Tabi adamlar kendi reklamlarını da yapmışlar son maddede , herneyse Sonuçta yararlı bir yazı ve üzerinde de düşünülmesi gerekiyor. Ayrıca; vejeteryan olmak olmak veya mevsimlik meyveleri almak daha dolaylı ve uzun vadede etkili olabilecek şeyler olabilir ama, mesela ağaç dikmek, toplu taşıma veya bisiklet kullanmak, özellikle de geri dönüşüm ve plastik poşet kullanımının azaltılması daha kısa sürelerde daha somut sonuçlar ortaya çıkaracak şeyler. Bence bunlara dikkat etmek gerekiyor. Tabi daha önce binlerce defa konuşuldu bu konular, ama tekrarlayım dedim işte=). Hala geridönüşüm yapmayan varsa, bu işi yapan kurumlarla ilişkiye geçmek teferruatlı iş gibi geliyorsa, her semtte çöpten böyle geri dönüştürülebilir atıkları toplayan insanlar var. Ev de biriktirip bunlara vermek daha uğraşsız/kolay bir yol mesela. Ya da pillerin geri dönüştürülmesi vs. Bir de yazı da doğayla daha fazla vakit geçirin diyor ya. İşte belki de olayın püf noktası oradadır..

todash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön