View Single Post
Eski 24-01-2011, 17:10   #14
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sarıcan Hocam,

Seralarda belli dönemlerde toprak sterilizasyonu gerekli hale geliyor. Bu zamanlarda genellikle güneşten, sıcak su buharından ve bazı kimyasallardan yararlanılıyor.

Örneğin toprağın üzeri bir naylonla örtülüp güneşe maruz bırakılıyor toprak aşırı ısınıyor mikroplar ölüyor. Gene toprak bir örtü malzemesi ile örtülüp üzerine ve içine sıcak su buharı enjekte ediliyor mikroplar ölüyor. Ya da metil bromid gibi bir kimyasal 20 cm derinliğe metrekareye 50gr şeklinde uygulanıyor ve gene mikroplar ölüyor.

Bu işlerin hepsi uygulaması emek isteyen hatalı yapıldığında bütün işi yapılmamış gibi sıfırlayabilen masraf gerektiren işler. Bitkiler kaldırılacak toprak işlenecek bu uygulamalardan biri yapılacak belli bir süre geçecek tekrardan toprak işlenip ekim dikim yapılacak.

Oysa ki ozon gazını bitkiler serada iken uygulama imkanı var. Serayı hep temiz tutma imkanı var. Yan etki olarak sera toprağına fazladan oksijen (O2) sağlanması sözkonusu. Köklere takviye.

Seralarda uygulanması sulama suyunda ozon eritmek şeklinde yapılıyor. Düşük sıcaklık yüksek basınç altında ozonun suda ertilmesi ve toprağa yavaş yavaş verilmesi hiç bir zararlı kalıntı bırakmadan toprağın agregat yapısına O3 vererek zararlılar yok edilirken ilave olarak oksijence zenginleştirilmiş olunuyor.

Ozon gazını biraz ihmal etmişiz anlaşılan. 95 yılında bir makine yapmıştım. İki metal levha arasından havayı bir fan yardımıyla akıtmış ve levhalara da yüksek voltaj vermiştim. Ben bir hafta öncesine kadar o zaman yaptığım bu aletin havadaki partikülleri statik elektrik yardımıyla çekerek temizlediğini sanıyordum. Ancak aslında bu bir ozon jeneratörü imiş. Hem oda havasını O2 bakımından zenginleştiriyor hem de tek kalan oksijen atomlarının küçük partiküllere yapışarak ağırlaşıp çökmesini bakteri türü partiküllerinde parçalanmasını sağlıyormuşum. Ben bu durumu yenice idrak ettim !?

Bir haftadır ozonla ilgili dökümanlar okuyorum pekte yabancı olmadığımız bir konu imiş aslında. Markette görüp duruyordum çaydanlık gibi aletler ucundan su buharı çıkıyor ama soğuk. Ben bunları su buharı aleti sanıyordum. Suyu titreşimle falan atomize edip havaya üflüyorlar herhalde diye düşünmekte idim. Deposu falan da yok nasıl oluyor acaba demekte idim. Bunların aslında küçük ozon jeneratörleri olduğunu da yenice anladım.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön