View Single Post
Eski 21-01-2011, 10:16   #10
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. akınselcuk,

Ozon ile dezenfekte hangi durumlarda kullanılıyor. Kudret Bey' in ürettiği bir ozon cihazı var. Ben henüz topraksız tarımda kullanmadım. Sağlık amaçlı kullanıyorum. Havanın temizlenmesi ve koku giderme için. Ama ozon cihazını besin eriyiğini dezenfekte etmek için ve kökü kokuların giderilmesi için rahatlıkla kullanabiliriz diye düşünüyorum. Ben lavabo altı dolaplarda oluşan rutbet kokusunu gidermek için kullandım. Bayağı etkili oluyor. Hatta gardroplarda uzun süre bekleyen giysilerde oluşan dolap kokusunu bile gideriyor. Kirli suda veya besin eriyiğinde denemedim çünki sistemde gerekli havalanmayı sağladığım için ihtiyacım olmadı.

Bu konuda pratiğe dökülmüş bir tecrübem henüz yok. Fakat suya hava vermek ozon gazı vermenin ilkel hali diyebiliriz. Ozon gazı (O3) ile piyasada satılan ticari isim Ozon' u (HCl veya Hipoclorit asit) karıştırmamak gerek. Burada konuştuğumuz ozon gazı oksijen atomunun 3 lü bağı olması lazım. Stabil değildir ve hemen parçalanıp bir şeylerle bağ yapmaya çalışır. O2 olarak havaya karışır. yani suya hava verilmişte olur. Dğer tek kalan oksijen atomu ise bir şeylerle bağ yapıp yapıyı bozmuş olur. Bu yapı bir bakterinin dış zarı olabilir.

Ozon gazı bir çok bakımdan insanlığa yararlı bir gaz. Atmosferin üst katmanlarından birisi de ozon gazı tabakası halinde. Ultraviyole ışınları süzüyor. Aşağıdan gelen radyo dalgalarını yere geri yansıtarak uzak mesafelerle uydu olmadan haberleşebilmemizi sağlar.

Fransızların içme suları klorla değil ozon gazı ile dezenfente ediliyormuş mesela. Ozon gazı sonuçta geride bize zararlı bir artık bırakmıyor. Artık maddesi hava.

Ama O3 üretmek ve onu kullanana kadar muhafaza etmek bir masraf gerektiriyor olmalı . . . .

Siz bir cihaz kullandığınıza göre benden daha çok tecrübelisiniz bu konuda hem üstelik kimya konusundaki doğru ve hızlı algınızla da benden iyi durumdasınız. : )

Saygılar.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön