View Single Post
Eski 20-01-2011, 10:07   #2
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Ultraviyole dalga boyundaki ışığın bazı bakterileri öldürdüğü doğrudur. Fakat bir diğer sterilazyon yöntemi olarak kullanılan yüksek sıcaklık kadar kesin bir sonucu yoktur. Ultraviyole ışık tüm mikropları mutlak bir kesinlikle öldürmez. Bu tip lambalar bize kolay ve basit şekilde bir çok mikroptan kurtulmamızı sağladığı için tavsiye edilir. Sudaki koku yapıcı baktrilerin üreme hızına bu tür ışıkla imha ederek yetişmek epey zordur.

Dezenfektan sıvıları da her yerde kullanamayız. Örneğin koku yapacak olan sulama suyuna dezenfektan karıştırarak sterilazyon sağlamak çok aykırı olur. Hem kimyasal denge bozulur hem de ölmesini istemediğimiz mikro canlılar da ölür. Sulama suyunu yüksek sıcaklıkta tutarak da steril hale getiremeyiz. Zira gene tüm bakterileri imha etmiş ve kimyasal dengeyi de sıcaklığın getireceği farklı kimyasal katalizör etkileri yüzünden bozmuş oluruz. Suyu ısıtmanın maliyetide ayrı bir dezavantaj olarak karşımıza çıkar.

Sulama suyu nisbeten calılığı korunması gereken bir mineral sudur. Canlı yapısına da ihtiyaç vardır. Sulama suyunun kokusunu engellemenin en azından olabildiğince geciktirmenin en sağlıklı yolu suya bolca oksijen vermek olabilir. Bu da basit bir hava motoru ile mümkün olabilir. İçine bolca hava verilen bir suda kokuyu yapacak olan bakterilerin oluşumunu geciktirmiş oluruz. Koku olmaz ve suyun sağlıklı yapısı da muhafaza edilmiş olur.

Lağım sularının sulama suyu haline dönüştürülmesi bir çok yerde bu yöntemle yapılır. Büyük su pompaları lağım suyunu ve içindeki parçacıkları kanatları yardımıyla hem atomize hale sokar hem de içine gene atomize halde hava karıştırır. Parçacıkları ve havayı atomize halde bir araya getirmek temas yüzeyini çok arttıracağından kimyasal parçalanma veya çözünme çok daha hızlı olacaktır. Yüksek seviyedeki kimyasal yapı element seviyesine daha kolay inecektir. Lağım sularını kendi haline bıraktığımızda içindeki zengin besinsel yapı yüzünden insan ve bitki sağlığı açısından işimize yaramayan hatta zararlı olan çok fazla sayıda bakteri türü çok hızlı biçimde ürer. Suya verilen yeteri kadar hava içindeki oksijen yüzünden bu zararlıların yok olmasını ama bize ve bitkiye zararlı olamayan mikro organizmaların canlı kalmasını sağlar. Aynı yöntemin saksı sulama suyunda da kullanılması bir akvaryum hava motoru ile mümkün olur.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön