View Single Post
Eski 17-01-2011, 22:05   #163
Necmi Akyol
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 11
Ben de Sapanca'daki meyve bahçemde aynı sorunları yaşadım .
Başlangıçta ağaçlarımın köklerini yiyen yaratığın ne olduğunu anlamam zor oldu. Zira yerli kaynaklarda bunun bir kemirgen olabbileceğine dair her hangi bir bilgiye rastlamamıştım.
Yabancı kaynaklardan bu zararlının ekli link adresinden resmine ulaşılabilecek ve Latince adı Arvicola amphibius veya Arvicola terrestris (Türkçe adı "Su sıçanı") olan kemirgen olduğunu öğrendiğimde Almanya dan bu yaratığı ve benzer haşereyi bahçemden uzak tutması için toprağa gömülebilen, düzenli zaman aralıkları ile ses dalgaları yayan aletler getirttim. Bahçemin toplam alanı 3500 metre kare olmasına ve prospektüsündeki verilere göre(her birinin 1500 metrekareye etkili olduğu belirtilmişi idi) 3 adedi fazlasıyla yeterli olacağına rağmen , bu hayvandan dolayı yaşadığım sıkıntıdan dolayı, 9 adet haşere kovucu aparat kullandım.
Ama beklenen sonucu alamadım. O nedenle benzer sorunları olan kişilerin sözüm ona "yer altından yayılan ses dalgaları ile "bu hayvanlardan kurtulacaklarını empoze eden ürünlerden uzak durmalarını öneririm.
Su sıçanı tabir edilen hayvanın resmini görüntülemek için link adresi:
http://www.mein-schoener-garten.de/m...hlmaus_600.jpg


Su sıçanı tabir edilen hayvanın yaygın olarak yaşadğı bölgeler bu link adresinden bakabilirsiniz.
http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20101127111859
Bu hayvan ile ilgili olarak yerli kaynaklarda fazla bilgiye ulaşılamadığınd an geriye bıraktıkları tümsekler ve yer altı kanallardan dolayı köstebeklerle de karıştırılabili yor.
Köstebek ile su sıçanı arasındaki farklılıklar:

Öncelikle köstebek tanmamiyle etçil bir hayvan olup, ağaç , çiçek veya sebzelerin kökleri ile değil de solucan ve uçan böceklerin toprak altındaki larvaları ile beslenir. Yani köstebeğin bitkilerinize veya ağaç köklerinize zarar vermesi olanaksızdır. Köstebek yaşadığı yerdeki toprağın özelliklerini arttırıcı özelliğe sahip olduğundan Avrupa ülkelerinde koruma altına alınmıştır.
http://de.wikipedia.org/w/index.php?...20060916013732
http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:M...au-drawing.jpg



Köstebeğin oluşturduğu tümseğin merkezindeki delik dikine iken, su sıçanının oluşturduğu tümsek daha küçük ve çıkış deliği yandadır.

Su sıçanının kazdığı tünelin çapı en az 8 cm kalınlığında olup, dikine bir oval yapıya saptir.

Köstebeğin kazdığı tünel ise daha dar bir çapa sahip ve enine doğru oval bir yapıya sahiptir.


Şu sıralar su sıçanı ile ilgili problemi bahçemdeki mevcut hayvanlardan dolayı (köpeklerim, tavuskuşlarım, muhtelif tavuklarım) , saptadığım yeraltı tünellerine kurmalı metal tuzaklar yerleştirerek gidermeye çalışmaktayım.

Necmi Akyol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön