View Single Post
Eski 17-01-2011, 10:30   #140
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bayağıdır foruma sık giremediğim için konuyu henüz gördüm ve tartışmaları dikkatle okudum. Ancak bunun tartışmadan öte çok basit bir polemikten öte birşey olmadığı fikrindeyim ben de!
Sn memet, Tekin ve jeome'ya gönülden katılıyor ve destekliyorum.

Eğer bonsai sanatı hakkında böyle bir polemiğe tartışılabilir bir konu gözüyle bakılabilecekse, o zaman herkes öncelikle evde saksıda beslediği çiçeği veya kaktüsünü düşünmeli bence de. Ancak evinde bir saksıda herhangi bir şey büyüten bir insan bu yaptığını doğaya sevgisinden ve saygısından mı yoksa "doğaya eziyet olsun diye mi yapmaktadır?" veya "bunu yaparken doğa düşmanlığı mı yapmaktadır?" bu düşünülmeli öncelikle eğer fikir ve bilginiz olmasa bile.

İnsanoğlu yaşamının her evresinde doğadan faydalanan, yaptığı işlerde ve sanatlarda onu ilham alan ve onu kullanan bir canlıdır. Dolayısı ile insan ile doğa iç içedir.
Burada tartıştığımız şey doğayı doğru kullanıp kullanmadığımız olmalı, "insan doğayı kullanmalı mı?" şeklinde bir çarpıtma değil!

Bugün yeşil alanları, ormanları, vahşi yaşamı vs. yok eden veya bunlara işkence eden sanki bonsaicilermiş gibi bir itham şeklinde sunulmuş bir polemik olmuş ve tepkiler de bu yüzden zaten.
Oysaki bir bonsaici "doğayı seven ve ona saygı duyan bir insandır; bu sevgi ve saygısından dolayı onu ilham alıp taklit eden bir sanatçıdır bonsaici..."

Siz içinde doğa sevgisi olmayan, doğaya saygı duymayan ve yeterince önemsemeyen bir kişinin bonsaci olabileceğine ya da başka deyişle bir bonsaicinin doğayı sevmediğine kendiniz inanabilir misiniz?

Saygilarimla

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön