yani bitkilerin hakkı derken yasama hakkını kastedmiştim ben, hukuksal mevzular degil ****** ,
soyle birseyde yokmu sizce? ,yani denilenler dogrudur bitkilere yıldırım carpıyor , heyelan oluyor, ceşitli zararlılar saldıryor ve bitki can havliyle deriz ya o sekilde canlı kalmaya calısıyor bazan basarıyor bazan yenik dusuyor bu felaketlere. Bonsai de de elimizdeki bu bitkiye bir çeşit bu zor kosulları (mini felaketleri) biz yaratmıyormuyuz? Mesela yıldırım carpıyor kokleri yanıyor dogada ama evdeki bonsainin koklerine yıldırım carpmıyo bonsai ci arkadas kesiyor. ya da dogada yukardan kayalar yuvarlanıyor dalları kırılıyor ve değişik bir şekilde belki tek dalla yasıyor ama bonsaici arkadaslar bunu bilerek yapıyor bitkiye az dalla yasasın guzel gorunum olsun diye.
Acaba bitkinin dogada basına gelmesini istemeyecegi seyleri (yıldırım carpması,zararlı bocekler, fırtınalar ,hortumlar) biz skendi evimizde bitkinin basına mı getiriyoruz? ve onun hayata tutunmaya calısmasını mı seyrediyoruz?
NOT: amac beyin fırtınası arkadaslar kimseyi itham etmiyorum kimse yanlıs anlamasın.
|