View Single Post
Eski 15-01-2011, 10:28   #6
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Teşekkürler Sn. hassoman, bu şekilde de deneyeceğim, mutlaka çok güzel oluyordur

Onyedili yaşlarda yengemin öğrettiği ve yıllardır hep bu şekilde yaptığım tarifi ben de sizlerle paylaşayım

1 Su bardağı irmik ve istenen miktarda çam fıstığı çelik tencerede ocağın ayarı oldukça kısık, az bir şekilde , hiç yağ koymadan, kuru kuruya, tahta kaşıkla, devamlı karıştırılarak, yaklaşık 30-35 dakika, iyice pembeleşinceye kadar kavrulur.
İrmik kavrulurken ayrı bir tencereye;
1 Su bardağı su, 1 su bardağı süt, 1.5 su bardağı şeker, 50gr. tereyağ, (hafif parlaklık sağlaması ve donmaması için) az miktarda mısırözü yağı, vanilya konur ve kaynatılır.

Pembeleşen irmiklere(irmiklerle birlikte fıstıklarda pembeleşmiştir) ayrı yerde kaynattığımız bu karışım azar azar ilave edilerek, dikkatlice karıştırılarak(çok sıçradığı için belirtmek istedim) boşaltılır. Orta ateşte irmiklerin suyu çekmesi sağlanır. Tahta kaşıkla zor karıştırılmaya başlayınca iyice suyunu çekmiş demektir, ocağın altını kapatıp, üstüne kağıt havlu ve tencerenin kapağını kapatıp, ocağın üstünden alıp, daha serin bir mermer üzerinde demlenmesini bekleriz. 3-4 defa aralıklarla irmik helvasını karıştırıp, tekrar kapağını aynı şekilde örmeliyiz. İyice demlenince tabaklara alıp, tarçınla servis yapabiliriz
Sn. Acemifüsun, annem de irmiği önce yağsız kuru kuruya kavurur, sonra yağla biraz çevirirdi ve helvası çok güzel olurdu. Özellikle çok miktarda yapılacağı zaman işi kolaylaştırıyor, çünkü insanda bilek kalmıyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön