View Single Post
Eski 14-01-2011, 15:58   #7
alpmoon
Ağaçsever
 
alpmoon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 75
İki gündür bonsai kısmında dikkatimi çeken, bariz şekilde kendini belli eden bir fikir çatışması devam ediyor. Bu pek de alışık olmadığımız bir durum. Her ne kadar ben bu foruma üye olalı fazla olmamışsa da, epey uzun süredir takip ediyorum.
Gariptir, bonsailer sıkıştırılmış, mutsuz edilmiş, kısıtlanmış, canı yakılmış yani kısaca işkenceye maruz bırakılmış canlılar olarak görülürken, bonsai meraklıları da bu doğrultuda kısaca işkenceci olarak görülmekte.
"Benim fikrim" , " bana göre" , "bence" diye başlayan yazılarda genellikle bonsai üzerinde çalışan arkadaşlar kötü hissetmeleri gerekiyormuşcasına suçlanıyor. Sabırla anlatılmaya, izah edilmeye çalışılsa da kabul görmemekte. Tabi ki herkes kendi fikrini ve de yorumunu yazabilir, ancak detayıyla bilinmeyen bir konuda suçlayıcı, psikolojik baskı altında bırakıcı eleştiriler de bizleri üzmektedir. Unutulmamalıdır ki bonsaiseverler de doğa dostu, ağaç dostu kişilerdir. Evinde, balkonunda saksıda çeşitli bitki- çiçek yetiştiren birçok kişiden çok daha fazla yetiştirdikleri bitki ve ya ağaçlarına özen gösterir, değer verirler. Ağaçlarından dökülecek 2-3 yaprağa, kuruyup düşecek 1-2 dala çok daha fazla üzülürler. Ağaçları ve gereksinimleri hakkında çok daha fazla bilgileri vardır, görmezden gelmek, boşvermek ya da ertelemek gibi lüksleri çok daha azdır. Ağaçlarına maddi manevi ellerinden gelen herşeyi vermeye hazırdırlar. Bonsaileri için en iyi, en sağlıklı saksıyı, toprağı, toprak örtüsünü, gübresini araştırıp temin ederler. Hergün 1 bardak su döküp çekilmek değildir misyonları bunu bilirler ve bilerek girmişlerdir bu meşakkatli bir o kadar da sabır gerektiren işe. Evcil bir hayvanı yahut bir çocuğu eğitmek gibidir geçilen yollar, bazen can acır bazen sıkıntı verir ama sonu mutlaka eğitilenin avantajınadır.
"Doğal ortamları" diye arkadaşlarımızın sıkça bahsettiği yerlerde ağaçlar hiç mi zorluk çekmiyor, susuz kalmıyor, dalı kırılmıyor, üzerlerine çakı ile yazı yazılmıyor, kesilmiyor, yerinden sökülüp atılmıyor, kesilip yakılmıyor? Bu saydıklarımın hiç birini, hiçbir bonsaisever yapmaz. Hep ister ki ağacı çok sağlıklı olsun, çok uzun yıllar yaşasın. Zaten amacı budur bonsainin.
Özet olarak forumda bazı arkadaşlarımızın bonsai olarak yetiştirilen ağaçlar için duydukları endişe, ağaç sevgisinden ise eğer, bence içleri rahat olsun bizler ne yaptığımızı ve neden yaptığımızı oldukça iyi biliyoruz. Amaç kötü hissettirmekse ya da suçluluk duyulmasını sağlamaksa bence boşa gerginlik olur ve gereksiz tartışma çıkar.
Herkes az çok bildiği konuda kesin fikirler beyan ederse ya da tam bilgi sahibi olmadığı konularda öncelikle eksiğini kapatmaya çalışırsa paylaşım ortamımızın huzuru ve dayanışması kalıcı olacaktır.
Saygılar....


Düzenleyen alpmoon : 14-01-2011 saat 19:02 Neden: imla düzeltme
alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön