View Single Post
Eski 14-01-2011, 16:14   #80
AÇakıcı
Ağaçsever
 
AÇakıcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
internetten son günlerde GDO üzerine birçok şey okudum, özetini çıkarmak gerekirse;

GDO her zaman için zararlıdır.

GDO'lu ürünlerde yeni gen kabul etmeye yarayan bir bakteri geni kullanılıyor.

GDO'lu ürünlerin büyük bir kısmı gerçekte hiçbir genetik mutasyona uğramadığı halde bazı firmalar tarafından sahiplenilmiş ve kısırlaştırılmış ürünler. Gerçekte onların büyük bir kısmı farklı bir çoğrafyanın çok fazla bilinmeyen yerli ürünleri. sadece tohumun çoğalıp yayılmasını engellemek ve tekelleştirmek için kısırlaştırılıyorlar. sözünü ettiğiniz büyük salatalıkların bir kısmı böyle olabilir. Bunların birebir aynısı olan yerel tohumlar yok edilmeye çalışılıyor.

GDO'luların bir kısmı ise firmalar tarafından lisanslı genler taşıyorlar bu genler başta zararlılara karşı ilaçlama gereksinimi azaltmaya yönelik ve iklim şartlarına uyum için verilen genler ve hemen her ürün için klasik bilinen genler kullanılıyor. iklim şartlarına uyum için kullanılan genler genellikle hayvansal ve bir balığa ait genler olduğu için eskiden domates yemeyen fareler artık domatesteki bu genin çekiciliğine dayanamayarak domates yemeye başlıyor. yani aslında GDO'lu ürünler daha fazla zararlıyı cezbediyor. Zararlılardan koruyucu genler toprağı da zehirliyor. Genelde zehir içeren genler kangurular tarafından çok tüketilen ama diğer hayvanlar için çok zehirli içerik taşıyan bir bitkiye ait. Ayrıca bir de solucana ait gen çok kullanılıyor.

Diğer genler ise ürünlerde "lif" oranını arttırmaya yönelik bunu uzun süre sağlamlığını korumak ve raf ömrünü uzatmak için yapıyorlar. Domateslerin çok fazla kılçıklı olması ve çok hızlı büyüyen GDO'lu ağaçların ağırlıklarını taşıyabilmesi için verilen genler bu liflere örnek. Bir başka sorun da GDO'lu ağaçlar çürüse bile bu lif yapısı bir asırdan uzun süre toprakta çürümeden kalmaktadır. Bunlara plastiğe benzerliğinden dolayı sentetik gen deniliyor. Henüz ülkemize girmemiş olsa bile en çok kağıt üretimi için kullanılan; karaağaç kılçıkları taşıyan kavaklar var. Çok hızlı büyüyor, seliloz oranı yüksek, ikinci yılında hasat edilebiliyor. fakat doğada çüremesi, yok olması çok zor. Dünyada GDO karşıtlarının en çok karşı oldukları GDO'lu ürün, bu ağaçlar.

Bir de pazarlama ve marketing genleri var. Bunlar tamamen tüketiciyi aldatmaya yönelik genler. örneğin hiç yeşermeden direk kırmızı olarak büyüyen domatesler. bunlara bir başka bitkinin kırmızı rengi veriliyor ve domates gerçekte hiç kızarmamışken bile kırmızı olarak büyüyor. Büyük sorun da burada başlıyor. Başta alerjik rahatsızlığı olanlar bunlardan çok etkileniyor. Patlıcan'dan alınan gen çok fazla kullanılıyor.

GDO'lu ürünlerde çok hızlı büyümeyi sağlayan ise genelde bir genin alınması veya bozulması ile elde ediliyormuş. aslında bir çeşit kanserli gen oluşturuluyor. büyümeyi sağlayan zamanlayıcıyı bozmak gibi.

AÇakıcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön