View Single Post
Eski 09-01-2011, 17:36   #9
Mösün Dumlu
Ağaçsever
 
Mösün Dumlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2010
Şehir: Yurtdisi (Konya-Eregli)
Mesajlar: 59
Hobi bahcemdeki kulübe yanmisti, bahce arkadaslarim yardim ederek kulübe onarilmisti.


Örgütlenme

Ülke genelinde toplam on altı eyalet vardır ve 19 tane hobi bahçeleri federasyonu organize olarak bir çatı altında toplanmıştır.Bizim bulunduğumuz eyalet ( NRW ) nüfusu kalabalık olduğu için iki federasyon vardır.

Ülke genelinde 15 200 hobi bahçelerinin 1 020 000 üyesi olup her üyeyi de dörder kişilik aile olarak düşünülürse beş-altı milyon insan direk olarak bu bahçelerle bağlantısı var demektir.
Toplam 15 200 hobi bahçeleri bulundukları şehir veya vilayetlerde konfederasyon olarak örgütlendikten sonra bir üst çatı örgütü olarak eyalet genelinde ve eyaletlerdeki üst çatı örgütleri Berlin’de tek bir çatı altında toplanıp örgütlenmiş oluyor.Her ülkenin federasyonu son olarak Avrupa Hobi Bahçeleri veya internasyonel hobi bahçeleri örgütü olarak Avrupa’da tek bir çatı altında örgütlenmiş oluyor.

Benim bulunduğum NRW eyaletinde Eyaletteki hobi bahçeleri yönetim kurulu üyelerine seminer vermek üzere Lünen Şehrinde eyalet okulu var, isteyen yöneticiler oradaki okulda seminerlere katılarak bilgilerini geliştirebilirler.Yönetime seçildikten sonra birçok seminerlere katıldım, gayet faydalı da oldu, tek sorun tabii olarak ne kadar iyi Almancam olsa da tamamını anlamak epeyce zor oluyor.

Dernekler direk olarak eyalet çatı örgütüne başvuramaz, öyle bir durum sözkonu olursa bir üstümüz olan vilayetteki örgüte müracaat ederek onlar eyalet örgütüne bildirirler.Hiyerarşi tam işliyor.

Politik olarak federasyon yönetim kurulu uğraşı verir.

Bahçeler alınıp satılmaz, devir teslim işleri yapılır.Diyelimki ben artık bahçeden usandım ve devretmek istiyorum.Bahçesini devretmek isteyenlerin listesi panolara telefon numaraları ile birlikte yazılır, alıcılar talip olur, bu arada bahçenin değeri tesbit edilir ki bu kişi özel birkaç semirden geçtikten ve imtihan olduktan, başardıktan sonra değer-tesbit işini yapmaya yetkili olabilsin.Ben de yaptım bu semineri ki bulunduğumuz şehirde yedi dernekten sadece iki kişi bu işi başardı, biri de benim.Bahçenin değeri tesbit edildikten sonra bahçeyi yeni talipliye verip vermiyeceğimizi yönetim kurulunda görüşürüz, veririz veya vermeyiz. Kar amaçlı olamaz, ortalama benim bulunduğum şehirde yedi dernek, vilayet bazında on dokuz dernek olup ortalama bahçe fiyatları bin avrodan altı bin avroya kadardır.

Yönetim kurulu bahçeyi verelim der kabul ederse işlemlere geçilir. Her ayın ilk pazarı yönetim kurulu derneğimizin binasında saat 10.00 dan 12.00 ye kadar toplanır, devir teslim işlemlerini gerçekleştirir.Bir nevi tapu gibi sayılır, devreden ve devralan karşılıklı olarak önceden hazır olan kağıtlar imzalanır, yeni üyeye başta dernek tüzük kitapcığı teslim edilir, kurallar belirtildikten sonra yeni üye bahçenin anahtarını teslim alır.Tüzüğe aykırı olarak bahçesini kullananların, aidatını düzenli ödemeyenlerin çıkışlarını yönetim kurulu heran verebilir.İmeceye katılmayanlardan saat ücreti yirmi avro olmak üzere iki saat üzerinden para cezası kesilir.Bahçe sularımız normal ev sularından şehir şebekesinden alınır, kasım ayının ortalarından mart ayının ortasına kadar sular kesilir, kulübeler kışın ısıtılmadığı için sular donup boruları patlatabilir.Bu arada bahçelerin ölü sezonudur, imece yoktur, ama bahçesine gitmek ve çalışmak isteyenler her zaman gidebilirler.

Dört kişiden oluşan yönetim kurulu, çalışmalarına yardımcı olmak üzere her anlage den birer kişi seçer ve her anlage için ayrıca bir kişi daha seçer ki günlük olarak bahçe düzen ve işlerini kontrol etsin. Yönetim kurulu imece işlerini yapmaz, sadece idari işlerle meşgul olur.Yönetim kurulu belli aralıklarla danışma kurulu ile beraber toplantı yaparak sorunları görüşür, bahçe devretme işlemlerinde yeni üyelik ve bahçe talebinde bulunan vatandaşın üyeliğinin kabul edilip edilmeyeceği oylama ile gerçekleştirilir.Her isteyen kişiye üyelik verilmeyebilir, bahçe zaten otomatikman verilmemiş olur.

Benim bahçe komşum bir Bosnalı müslüman, yanındaki bahçe de bir Türk arkadaşa ait.Bosnalı bahçesini belli bir fiyata devretmek istiyordu ve bir Rusya’dan gelen Rus Alman’ı talip oluyor. Komşuların kim diye soruyor, Bosnalı da sağım-solum Türk diyor ve Rus, daha beş yıl olmamış Rusya’dan Almanya’ya geleli ve diyor : İki Türk’ün olduğu yerden ben bahçe almam.Aynı Rus diğer bizim anlage dan başka bir bahçe buluyor, alıcı ve satıcı anlaşıyor ve Hobi bahçeleri derneklerinin bahçe ve üye sayıları oldukça farklıdır.Derneklerin 25 bahçe ve üyesinden tutun 400 e kadar üyesi olan dernekler mevcuttur.

Her derneğin dört kişiden oluşan bir yönetim kurulu vardır. Yönetim kurulu; başkan, yardımcısı, muhasip va yazıcıdan oluşur.Eğer bahçe sayısı yüksek ise bahçeler mahalle hesabı guruplaştırılır, bunlara Anlage denir.Türkçe karşılığı olmadığı için mecburen anlage kelimesini kullanacağım.Mesela bizim derneğimiz 110 bahçeden oluşur ve dört anlage olarak bölünmüş gibidir.Her anlage deki bahçe sayısı eşit olmak zorunda değildir.Durum ve konumuna göre sayı değişir.Benim bulunduğum anlage de 23 bahçe vardır, diğer anlage lerda birinde 12, diğerinde 48 ve sonuncusunda 27 bahçe vardır.Her anlage nin bir adı vardır.Bizim dernekteki anlage ler sırası ile ; anlage West, anlage Ost, anlage Surwiese ve anlage Olfekamp.

Hobi bahçelerinin arsaları üyelere ait değildir. Sadece parseldeki ağaçlar, kulübesi, diğer çiçek ve fidanlar, sebzeleri üyeye ait olup her üye yıllık aidat öder, sigorta, elektrik ve su parası kullandığı kadar ödenir.

Bahçe tamamen meyvelik yapılamayacağı gibi çayırlık da olamaz.genel bir kural, üçte biri meyvelik, üçte biri sebzelik ve son kalan üçte biri de sebzelik olarak kullanılır. Tabii bu vermiş olduğum oranlar metresi metresine ölçülerek yapılmaz, ortalama bir orandır.

Hobi bahçeleri herşeyden önce hobi olarak kalmak zorunda, kar amaçlı olmadığı gibi cevre, doğa göz önünde tutularak bahçecilik yapılmak zorundadır.Toplumun yararına, topluma açık olarak bütün faaliyetler sürdürülür.Hiçbir zaman hobi bahçeleri bir yazlık değil, kulübesinde sürekli olarak ikamet yasaktır.Boş zamanlarda birkaç gece kalınabilinir, dinlenme yeri olarak da görülebilinir.

Hobi bahçelerinin arsaları, belediye arsalarından olabilir, kilise arsalarından da olabilir, pirivat arsa da olabilir.Benim kendi hobi bahçemin arsası, bildiğim kadarı ile kiliseye ve belediyeye aittir.Meterkaresine çok cüzzi bir miktarda kira ödemekteyiz.Buna karşılık, yasaların ve tüzüğün öngördüğü şekilde bahçelerin kullanımını sürdürmek zorunluluğu vardır.Pirivat arsalardaki hobi bahçelerinin kirası biraz daha yüksektir.


Mösün Dumlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön