View Single Post
Eski 09-01-2011, 17:12   #14
mcengizyoruk
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-11-2010
Şehir: ankara
Mesajlar: 4
Sn avanosun yazdıklarının çoğuna katılıyorum ancak biraz karamsar olduğunu düşünüyorum. bende üzülerek söylüyorum köylülerin olumsuz yaklaşımlarından usandım artık. önceleri bir arazi tespit ettiğimde gider muhtarla **** köylülerle muhattap olurdum. şimdi anladımki siz bir yere talip oldukça orası değerleniyor. köylünün durumu olmasa bile siz istediğiniz teklifle gidin olaya olumsuz yaklaşıyorlar. bu yüzden açakıcı´nın projesini iyi niyetli bir hayal olarak görüyorum. ancak kendi köyüyse gerçekleşebilir.

Sevgili Açakıcı, bana kalırsa 100 dönüme 1000 ağaç ekmek o araziyi heba etmek demektir. 7*7 **** 8*8 dikim yapılarak araziden max fayda sağlanmalıdır. 100 dönüme en az 1600 fidan ekmek ideal olandır. hem araziden daha çok faydalanmış hem de daha az para harcamış olursunuz. 20bin tlye 100 dönüm arazi kurmanız çok zor. bu işte en büyük maliyet arazinin etrafının çevrilmesidir. eğer o köyde ikamet etmiyorsanız etrafının çevrilmesi bana kalırsa şart. sadece 100 dönümün etrafının çevrilmesi 20bine yakın bir para tutar. ayrıca araziye kuyu açtırıp, elektrik çekmek ve damlama sulama yapmak bence bu işin olmazsa olmaz koşullarıdır. bahçe kurmak sadece fidan ekmekten ibaret değil. sizin için en uygun olanı 40-50 dönüm bir bahçe kurmaktır. yerli fidan ekmeniz de şart tabi maliyeti düşürmek için. bence ideal bir yatırım için min 100 dönüm bahçe kurmak gerekir. arazi büyüdükçe maliyet azalır.

ara tarım yapmak bence de çok avantajlı. öğrendiğim kadarıyla kekiğin maliyeti ve uğraştırıcılığı çok az ve getirisi yüksek. ara tarım için ektiğiniz ürüne göre değişen bir kira ödüyorsunuz ama 22 tl bana biraz abartılı geldi. milli emlakın 1. sınıf tarım arazilerine istediği kira o kadar oluyor. ayrıca badem ekmeyecekseniz arıcılık yapmanıza da gerek yok. gerçekten söylemesi kolay geliyor ama araziye indiğinizde 100-200 dönüm düşündüğünüzden çok daha büyük görünür gözünüze. damlama sulama yaptığınızda ha 50 dönüm ha 200 çok fark etmiyor. sadece hem yıllık bakım hem de ilk yatırım maliyetleri artar.

mcengizyoruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön