View Single Post
Eski 08-02-2007, 19:52   #9
uyar11
Ağaç Dostu
 
uyar11's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: Amsterdam
Mesajlar: 375
Sevgili Ferdi,
Ben cicek acmaz demedim, cicek acmasini bekleme dedim. Hele ki saksinin icinde ise bu kaktus. Cereus cesitleri cok guzel buyuk cicekler acar ama once agac buyuklugune ulasmasi lazimdir. Bunun icinde cok guclu kok sistemleri vardir ve cok derinlere kadar inebilir.
Ayrica biliyorsun cristata; kaktuslerdeki genetik bozukluktur. Bazi cristata turleri cok ender rastlanir ve oldukca pahalidirlar ve cogunlukla asilanarak cogaltilirlar.
Son yillarda en populer olan ise Euphorbia lactea cristata dir.Cinlilerin eline gecene kadar cok pahali idi ama simdi hemen hemen herkezin elde edebilecegi bir bitki oldu.
Birde cristata larda doku bozuklugu ne kadar siksa buyume o kadar yavas ve ciceklenme de o kadar gec olur. Mesela senin gonderdigin foto daki Cereus peruvianus de bir cristata olup doku bozuklugu fazla sik olmadigindan buyumesi ve cicek acmasi fazla gec olmamis.
Botanikteki gecerli adi budur ****** senin dedigin de dogrudur, bu isimle de adlandirilir. Biliyorsun ayni kaktuslerin birden fazla isimleri vardir ve birbirinden farkli sanilsa da aslinda ayni kaktustur.
Ornegin 17 nolu resimdeki alttaki kaktuse Lobivia silvestrii **** Echinopsis chamaecereus de diyebiliriz Her ucu de dogru olmasina ragmen su an gecerli olani Lobivia silvestrii dir. Eger google da bu isimle ararsan cok degisik kaktuslere de rastlayabilirsin ama bunlarin hepsi birer hybrid olup cogunlukla lobivia **** echinocereus ler ile yapilmis capraz dollemelerdir.
Umarim birazcikda olsa aciklayici olmusumdur.
Saygilar,


Düzenleyen uyar11 : 09-02-2007 saat 00:11
uyar11 Çevrimdışı   Başa Dön