View Single Post
Eski 07-01-2011, 19:28   #51
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
ekşi karadut şurubu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Halil Bey,

karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi?

Aslında pekmez değil şurup yapımı.
Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yarları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş.

Yapımı çok kolay

Ekşi _ çok eriyince ekşi değildir_ karadut bir kapta sıkılır.
Posası süzülür. (Çekirdekleri geçirmeyen incelikte elek olmalı)
Güneşe serilir, yassı tepsilerde.
4 veya 5 gün _ güneşin ısısına göre _ bekletilir, macun kıvamına yakın cam kaplara konur.
Biraz tatlı isterseniz içine şeker eritebilirsiniz.

Kısaca ez, süz güneşe koy ...

Köy ekmeğini şöle bir daldır, kahvaltıda ye...

Ya da;
Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç.


Tatlı karadut pekmezi de,
sevgili fatma sunay' ın dediği gibidir.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön