Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nesrinözçelik
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.
|
Potasa diğer adı ile
potasyum karbonat, üzüm kurutmada kullanılan
organik kurutucudur.
Ege yörelerinde 'posete', 'posata' diye _bilinir_ dillendirilir.
Potasa yani
potasyum karbonat, zeytin yağı ile karıştırılır, yani bir çeşit
arap sabunu elde edilir.
Bu
eriyik su ile karıştırlır. Buna
potasa denir. Ya da posete...
Kesilen üzümler sepetler içinde bu eriyiğe 8_10 defa bandırılır. Serilir.
Potasyum karbonat+ zeytin yağı eriği;
Üzümün içindeki suyun
çabuk uçmasını dolayısıyla hızlı
kurumasını sağlar,
Üzüm tanesi üerindeki
toz, kir ve puslanmayı siler,
kuru üzüm tanesinin rengini açar tatlı
sarılık verir,
Üzümün kuruma sırasında
bozulma, küflenme vb. durumunu önler.
Üzüm kurutmada kükürt kullanılmaz. ( ben öyle biliyorum) Ya da kurumuş üzümü sarartmada...
Kuru üzümden _ kuru üzüm+ soğuk su şeklinde _
şerbet yapıldığını duymadım. Ama kuru üzümü suda kaynatırsanız, içine biraz şeker katarsanız üzüm hoşafı yaparsınız. Soğutulup _ taneleriyle bile_ içimi güzeldir. Ege' de yemeklerin yanında, sofrada kaşıkla da içilir.
Üzüm şırası;
sıkılan üzümün
kaynamaya başladığı andaki halidir. (Az kaynatırsanız ve güneşe sererseniz
günbalı, çok kaynatır ve güneşe sermezseniz
pekmez olur.)
Taze üzümler tanelerinden ayıklanır, ezilir _ tanelerin kabukları ile_ kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında ateşten indirilir. Soğutulur ve içilir. Kaynama öncesi az
marin ( 1 kg. üzüme bir küçük avuç gibi_ denen toprak katılırsa şerbet daha
berrak olur.
Güneşe serilmeden sıcak sıcak _ terleye terleye _ bile içilir. (4. 'nesil' bile damak tadında seçicidir.
)
Birkaç gün güneşte _ serili_ durunca...
günbalıdır.
Bir bardak suya iki yemek kaşığı günbalı karıştırlır, serbet yapılır ve içilir.
Günbalı...