View Single Post
Eski 04-01-2011, 21:44   #36
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Potasa = potasyum karbonat

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nesrinözçelik Mesajı Göster
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.
Potasa diğer adı ile potasyum karbonat, üzüm kurutmada kullanılan organik kurutucudur.

Ege yörelerinde 'posete', 'posata' diye _bilinir_ dillendirilir.

Potasa yani potasyum karbonat, zeytin yağı ile karıştırılır, yani bir çeşit arap sabunu elde edilir.

Bu eriyik su ile karıştırlır. Buna potasa denir. Ya da posete...

Kesilen üzümler sepetler içinde bu eriyiğe 8_10 defa bandırılır. Serilir.

Potasyum karbonat+ zeytin yağı eriği;

Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını dolayısıyla hızlı kurumasını sağlar,

Üzüm tanesi üerindeki toz, kir ve puslanmayı siler,

kuru üzüm tanesinin rengini açar tatlı sarılık verir,

Üzümün kuruma sırasında bozulma, küflenme vb. durumunu önler.

Üzüm kurutmada kükürt kullanılmaz. ( ben öyle biliyorum) Ya da kurumuş üzümü sarartmada...

Kuru üzümden _ kuru üzüm+ soğuk su şeklinde _ şerbet yapıldığını duymadım. Ama kuru üzümü suda kaynatırsanız, içine biraz şeker katarsanız üzüm hoşafı yaparsınız. Soğutulup _ taneleriyle bile_ içimi güzeldir. Ege' de yemeklerin yanında, sofrada kaşıkla da içilir.

Üzüm şırası;

sıkılan üzümün kaynamaya başladığı andaki halidir. (Az kaynatırsanız ve güneşe sererseniz günbalı, çok kaynatır ve güneşe sermezseniz pekmez olur.)

Taze üzümler tanelerinden ayıklanır, ezilir _ tanelerin kabukları ile_ kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında ateşten indirilir. Soğutulur ve içilir. Kaynama öncesi az marin ( 1 kg. üzüme bir küçük avuç gibi_ denen toprak katılırsa şerbet daha berrak olur.

Güneşe serilmeden sıcak sıcak _ terleye terleye _ bile içilir. (4. 'nesil' bile damak tadında seçicidir. )

Name:  46618_432966124535_723049535_4776435_6808557_n [640x480].jpg
Views: 12227
Size:  56.9 KB

Birkaç gün güneşte _ serili_ durunca... günbalıdır.

Bir bardak suya iki yemek kaşığı günbalı karıştırlır, serbet yapılır ve içilir.


Günbalı...

Name:  IMAG0002 [640x480].JPG
Views: 12133
Size:  62.3 KB

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön