View Single Post
Eski 03-01-2011, 15:44   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
İlksenozturk

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Büyükbabam tam bir doğa delisiydi, istanbulu sevmez, kaçacak yer arardı, bulduğu küçük arazilere ev yapar, birkaç yıl içinde orayı cennet gibi yeşillendirirdi. Tavuklarımız, köpeklerimiz ile tam da ‘yaşanılası’ yerler göstermişti bana. Kanıma işledi küçük yaşta. Vefatından sonra onun çok sevdiği bitkileri aramaya ve onların nasıl yetiştirildiğini daha iyi öğrenmeye çalışmam ile beraber agaclar.net ile tanıştım.

Burada neler öğrendiniz?


Bitki bakımı ile ilgili birçok şey öğrenmişimdir. Kendi bilgilerimi de bunlar ile birleştirdim en önemlisinin onları sevmek olduğuna inanan birçok insan görmek beni çok mutlu etti.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?


Bazı bitkilerde ve diğer konularda eskiden kalan bilgilerimi aktararak küçük katkılarım olmuştur diye düşünüyorum.

Sizi tanıyalım


Evinde saksılar dolusu bitkisi bulunan, hep bahçeli bir ev özlemi çeken biriyim. 1984 doğumlu bir Endüstri mühendisiyim, özel bir firmada çalışıyorum, İstanbul’da yaşıyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?


Evim ile işim arasındaki mesafe nedeni ile hafta içleri onlarla çok fazla ilgilenemiyorum. Her sabah çok erken uyanır, onlara selam veririm, sadece sulama ve basit bakımlarını yapabilirim. Haftasonları ise saatlerim onlarındır. Yine erken kalkar, onlarla ilgilenir, konuşurum, güne elimden geldiğince böyle başlarım.

Agaclar.net'te şu da olsaydı ya da olmasaydı iyi olurdu; diyebileceğiniz neler var?

Konu ya da bölüm önerisi yapamayacağım, çünkü zaten çok çok zengin bir içerik mevcut. Fakat Bazen disiplini korumak için yapılan uyarıların çok sert olduğunu düşünüyorum. Bu durumun kesinlikle özel mesajlar ile yapılması gerektiğine inanıyorum, konu içerisindeki yazılar ile üyenin uyarılması bence doğru değil.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?


Bakabilecekleri kadar edinmelerini ve bu konuda aceleci olmamalarını öneririm. Birçok çiçek edinmek isteyebiliriz ama onları kaybetmek istemeyiz, değil mi? O yüzden çıkıp saksılarca alışveriş yapacaklarına, küçük küçük edinmelerini, bir bitkiyi iyice tanıdıktan sonra aralarına ‘yeni bir arkadaş’ eklemelerini tavsiye ediyorum.

Bir de bitkiler insan nefesini severler, yanlarında kendilerine yarenlik edecek birileri olsun isterler. Odada şık dursun diye orkide alıp, çiçekleri geçtiğinde atan insanlara inanamıyorum. Bitki aksesuar değildir, yaşayan bir varlıktır, nefes alıp verir, yüzünü güneşe döner, sizin enerjinizden etkilenir, size enerji verir. Onları böyle görmek lazım.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?


Dinleniyorum ve onlarla beraber nefes alıyorum İstanbul ortasında. Bahçem olmadığı için en fazla iç merak bitkileri ile ilgileniyorum.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?


Genel olarak çiçeklerimin bir yaprak çıkarması, bir çiçek açması beni çok mutlu eder. Sanki onlar da bilirler de bu durumlarını övüp sevdiğiniz zaman, hemen yeni bir yaprak gelir arkasından, bir çiçek daha açarlar güçleri yettiğince. İşte bu durum bana hep çok ilgi çekici gelmiştir.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Bahçeli ev planlarımı gitgide öne alıyorum sayenizde…

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Maalesef katılamyorum.


Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Okuduğum kitaplar içerisinde beni en etkileyenlerden biridir ‘ BİTKİLERİN GİZEMLİ YAŞAMI’. Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?


Büyükbabam, ilgimin kaynağıdır.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım maalesef. Almak isterim ama ne ara olur, bilemiyorum.


Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?


Fotoğraf çekerim. Gezmeyi, görmeyi çok severim. Tabi en çok da doğa gezilerini. Onun dışında tam bir köpek delisiyimdir. Sokakta peşlerinden sevmek için koşturmacalarım seyrek görülür şeyler değildir.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?


Katıldım ama itiraf ediyorum daha çok ‘alıcı’ olarak. Dağıtan arkadaşların emeklerine ve özenlerine hayranım. Özenli paketler, tek tek uğraşıp postalamaları ve onca zahmetleri…

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?


%99’u zaten çiçeklerin hipnotize ettiği pozitif insanlar, nasıl olumlu etkilemezler ki…

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?


Hayvan hakları ile ilgili birçok örgütün çalışmalarını takip eder, bu konudaki aktivitelere elimden geldiğince katılırım.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?


Kesinlikle yeterli değil, olanlar da çok iyi değil.
Kanaldan kanala değişen bir çifte standart durumumuz mevcut, ne demek istenildiğini anlamayan ve anlatmayan yayınlar bolca.

En sevdiğim bitkim:


Büyükbabamın çok sevdiği çiçeklerden olan difenbahiam ve devetabanım benim için daha özeldir. Devetabanını bulamayınca siteden bir arkadaşım göndermişti bana, çok mutlu etmişti beni, ne kadar teşekkür etsem azdır kendisine.

Bir de tohumdan yetiştirdiğim iki kök limonum vardır. Çekirdeğini toprağa ektiğim zaman çok özeldi benim için, hatırası olan bitkimdir limonlarım.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç:
salkım söğüt
çiçek: politik olacak ama hepsi: çiçek olsun da, ne olursa olsun derim ben.
kitap:
tübitak bilim yayınlarının tüm kitapları (özellikle hayvanların sessiz dünyası) uçurtma avcısı, bin muhteşem güneş, angela’nın külleri ve bitkilerin gizemli yaşamı
şarkı: budur diyemem, ruh halime göre değişiyor.
müzik grubu/müzik sanatçısı: Sertab Erener
ressam:
şair:
film:
içimdeki deniz
web sitesi:

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön