Beyaz hindiba
Beyaz hindiba (
Cichorium Intybus),
papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen
tomurcuk şeklinde
hindiba cinsinden bir sebze
türü. İlk olarak
Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir. Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir.
"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir. Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır.
Tarihçe
Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında
Brüksel civarında
Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı.
I. Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.
Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır. Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür.
Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)
- Vitamin A 2167,0 IU
- Beta Karoten 1300,00mcg
- Vitamin B5 0,90mg
- Vitamin K 231mcg
- Vitamin C 6,5mg
- Protein 1,3g
- Enerji 17kcal
- Karbonhidrat 3,4g
- Yağ 0,2g
- Potasyum 314mg
- Demir 0,8mg
- Fosfor 28mg
- Bakır 0,10mg
- Manganez 0,42mg
- Su 93,8g
Faydaları
Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir.