View Single Post
Eski 01-01-2011, 10:46   #10
delta4579
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Balikesir
Mesajlar: 30
Erkek arılar görülmeye başlamışsa ve çoğalmışsa oğula hazırlık lı olun Oğul mevsiminde güzel bir günde güçlü bir kovanda hiç arı işlemiyor sadece 1-2 arı çıkıp havada kovana doğru dönüyor ve bakıyorsa büyük ihtimalle bu kovan kısa sürede oğul verecek. Arılar genelde 10 ile öğleden sonra 2 arasında oğul verir ama sıcak havalarda oğul daha erken de çıkabilir.
Oğul mevsiminde birkaç gün yağmurlu ve kapalı gitmiş ama hemen sonrasındaki güneşli bir günde oğul çıkma ihtimali çok fazladır İlk oğullar çok arılı ve yaşlı analı olurlar Yaşlı analı oğullar pek uzağa konmazlar ve herzaman iyi güneşli bir havada çıkar Çıkan arıların bir yere konmasını sağlamak için üzerine toprak ve su atılabilir teneke çalmanın fazla bir etkisi yoktur. Kimi arıcılar arıların üzerine aynayla güneş yansıtıyorlarmış Oğulun konulacağı kovan kesinlikle güneşte beklemiş ve sıcak olmamalı arılar terkedebilir Oğulun kovanı kabul etmesi için 1 yavrulu 1 ballı çerçeve konabilir.
Arılar verilen yeni petekleri kabartmaya başlamışsa kovana yerleşmiş demektir Oğul kovana konulduktan sonra hemen başka bir yere taşınmalı Çünkü Oğulun olduğu yere dönen keşifçi arılar oğulu alıp başka bir yere götürebilir Oğul konan kovan gölge bir yere konur ve şerbetle beslenirse daha iyi olur.
İlk oğuldan sonraki oğullarda birden fazla ana olabilir.
Bu anaları yakalamak için boş kovanın önüne büyük bir bez serilir Kovan girişinin öntarafında 1 birbuçuk metre geriye oğul dökülür arıların kovan girişini bulması için bir kaşık kadar arı kovan girişinin önüne konur bunlar girişi bulunca yüzü girişe dönük olarak arkalarını kaldırıp kanatlarını çırparak kovanın yerini diğerlarine bildirir
Daha sonra gerideki arılar yürüyerek kovana doğru ilerler bu sırada ana arılara dikkat edilir Ana arılar daha düz ve hızlı bir şekilde kovana ilerler Bu sırada kanatlarından yakalanır Arılar kalabalık şekilde ilerlemeye başlarsa kaşıkla geriye doğru iktirilebilir. Kovana bir tane ana bırakılır. Diğer analar başka kovanlara veya suni oğula verilebilir.
Bu işlem yapılmazsa kovan içinde bir ana arı bir tarafa diğeri bir tarafa kümelenebilir ya da analardan bir tanesi diğerlerini öldürür. Hatta analardan bir kısmı arılarıyla beraber kovanı terkedebilir.

delta4579 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön