View Single Post
Eski 29-12-2010, 18:03   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Kalamar kızartma

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Demek ki suyla temas ettiği için sert oluyor. Ne kadar ovsak da, birada da bekletsek istediğimiz yumuşaklıkta olmuyor. O nedenle evde yapmaktan vazgeçtim. Peki su olmadan evde nasıl temizleyeceğiz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan Mesajı Göster
Kalamar ya da ahtapot hazırlarken, kesinlikle tatlı su ile temas etmemelidir, hem sertleşir hem de çok su çekebilen doku yapısı nedeniyle gerçek tadı kaybolur.

Hele tatlı suyla yıkanmış kalamar tava yapılacaksa yagın içinde öyle patlar ki heryeriniz yanabilir. İmkan varsa deniz suyunda ya da tuzlu suda temizlenmeli. kalamarı marine etmek için şeker tek başına yeterli ve mükemmel sonuçlar verir..
Bu yaz kalamara çok takıldım. Ve bol bol yaptım.
Sevgili Güler’in kalamar yahnisini denemedim. Şu anda dondurucuda sübye var. Sübye yahni yapmayı düşünüyordum, bu tariften mutlaka yararlanacağım. Yaparsam fotosuyla paylaşırım. Söylemesi ayıp dondurucumda kalamar da var. Dolmasını yaparsam onu da seve seve paylaşırım…

Yaşar Kaptan çok güzel anlatmış; kalamar hazırlamada farklı uygulamalar var elbette. Benim uyguladığım yönteme gelince:

Kalamar temizlendikten sonra -ki çok kolay. bilmeyen için daha sonra fotoğrafla anlatırım- halka dilimlere ayırıyorum.

Sonra bol tuzla çiğ köfte yoğurur gibi köpürünceye kadar ovuyorum.
Tuz eriyince onu döküp yeni tuz koyuyorum.
Öf artık yeter dediğiniz ana kadar yoğurma işlemi sürüyor.
Sonra güzelce duruluyorum.
Ve soda içinde bir çay kaşığı karbonat, bir tatlı kaşığı şeker ekleyerek bir gün buzdolabında tutuyorum.

Ertesi gün bir süzgeçte süzdürdükten sonra fazla kalan suyu kağıt havluyla alıyorum. Temiz bir poşetin içine mısır ununu ve kalamarları atıp, çalkalayarak unluyorum.

Bu arada derin bir kabın içinde çiçek yağ kızmış oluyor.(Yağ seviyesi kalamar halkanın üzerinde olmalı. ) Patates kızartmasındaki usulle yağın yeteri kadar kızıp kızmadığı kontrol edilmeli... Yani kalamarı usulca yağa değdirdiğinizda cızırdamalı... Yağ yeterince kızmışsa unlanmış kalamarları içine atıyorum...

Eğer kıtır seviyorsanız rengi koyulaşıncaya (aman yakmayın) kadar kızartın. Ben biraz dişe gelsin istediğimden, hani derler ya altın sarısı oluncaya kadar delikli bir kepçeyle ara ara karıştırarak kızartıp havlu kağıt serili kaba alıyorum...

Bakmayın uzun anlatımıma... Gözde büyütelecek türden değil...
Artık kalamar kızarmanın sosunu da bir bilene bırakalım...
Afiyet olsun...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön