View Single Post
Eski 25-12-2010, 13:05   #10
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Üç sene önce Lütfü beyin başına gelenler bu ayda benim başıma geldi. Domatesi çok tanınmış bir marketten almıştım. Bu yüzden çok nazik bir şekilde bedelini iade ettiler ama benim içim yinede rahat etmedi. Forumda domatesle ve topraksız tarımla ilgilenen biri olarak bu konuya duyarsız kalamazdım. Önce başka kimse böyle bir olay yaşadımı diye araştırdım ve forumda Lütfü beyin dışında internette bir vatandaşın başına gelen haberi ve basına yansımış sansasyonel haberi okudum.

Acaba forumda sözüne güvendiğimiz ve mesleği ziraat olan Sn. Selahattin Yılmaz' ın dediğine inanıp normal bir olay olarak mı göreyim, yoksa sansasyonel haberdeki gibi feryat etmek gibi olmasa bile bazı arkadaşlarımızın dediği gibi bunu f1 tohumların tarımımızı istila etmesinin doğal sonucu olarak mı görmem lazım karar veremedim.

Marketin satınalmayı yaptığı firma ile internet üzerinden temas kurdum ve gerekli bilgiyi onlardan da istedim. Fakat hiç kimse yoğurdum ekşi demeyeceği için onlarda bu çimlenmenin normal olduğunu ve bu tip olayların çevre şartlarına bağlı olarak yaşanabileceğini söylediler ve Akdeniz Üniversitesinden bir hocamızın makalesini gönderdiler.

Bütün bu yaşananların normal patates veya soğan çimlenmesi kadar doğal olmasını diliyorum ama yıllarca bir sürü domatesi saklama koşullarından dolayı çürütüp atmış biri olarak ve pazarlarda çürüyen tonlarca domatesi görmüş biri olarak geleneksel tohumla yetişen domateslerde böyle bir çimlenmeye rastlamadığım için yaşanan bu olayların hibrit tohumların hayata girmesi ile oluştuğunu zannediyorum.

Benim öğrenmek istediğim hibrit tohumların ekonomik olarak dışa bağımlılık yaratmasının dışında (ki artık kendi hibrit tohumlarımızı üretecek labaratuarlarımızın kurulduğunu bilen biri olarak) sağlığımız için zararlı olup olmadığından emin olmak istiyorum.

Her ne kadar hibrit tohumla GDO lu tohumların ayrı şeyler olduğunu bilsemde hibrit tohumlarında bir melezleme işlemi olduğunu ve naturel genlere müdahele olduğunu düşünüyorum ve bu da beni tedirgin ediyor. Konu ile ilgili bilgi, kaynak ve araştırma sonuçlarına sahip arkadaşlar varsa paylaşmalarını rica ediyorum.

Eklenen Resimler
    
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön