View Single Post
Eski 05-02-2007, 20:50   #1
e_ferah
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 8
Difenbahya hastalıkları

Merhaba,

"Ağaç ve bitki hastalıkları ve tedavi yolları" başlıklı forumu mümkün olduğunca detaylı inceledim fakat yaşadığım soruna benzer bir başlıkla karşılaşmadım; yine de gözümden kaçmış ise kusura bakmayın.

İstanbul Belediyesi'ne bağlı Levent Fidanlığı'ndan aldığımız dieffenbachia bitkisinin alt yaprakları sürekli sararıp döküldüğünden saksısını boşalttım ve hemen hemen tüm kök sisteminin pörsümüş olduğunu gördüm. Sapın en alt kısmı da kahverengiye dönmüştü. Drenajla ilgili bir sorun olabileceğini düşünüp tüm toprağı yenileyerek ve alta da çakıl taşları yerleştirerek bitkiyi yeniden diktim. Bu arada tüm pörsümüş kökleri de attım (tuttuğum elimde kalıyordu zaten).

Ancak sararma ve yaprak dökme halen devam ediyor. Daha önce sağlam kalmış olan iki üç adet küçük kök de çürümüş olmalı diye düşünüyorum. Bazı yerlerde sapın sağlıklı yerden kesilmesi ve bitkinin suya konması durumunda bir süre sonra yeniden kök vereceğini okudum ama bu kadar 'kökten' bir müdahaleye cesaret edemiyorum.

İki sorum var:

- Öncelikle sorunun nedeni ne olabilir? Az su - çok su - zararlılar gibi çeşitli şeyler okudum ama baştaki alışma döneminden sonra suyla ilgili bir sorun olmayacağını tahmin ediyorum (emin değilim). Boşalttığım toprakta da gözle görülebilir bir zararlıya rastlamadım.

- Çözüm ne olabilir? Saptan kısaltıp suya koymak ne kadar gerçekçi? Başka bir başlıkta oksijenli suyun dezenfektan olduğunu okudum. Sapı kesip alt kısmını bununla temizleyip suya koysam köklenebilir mi?

Çok uzun yazdım galiba ama bitkinin yaşamasını çok istiyorum.
Şimdiden teşekkürler

e_ferah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön