Konu: DAP gübresi
View Single Post
Eski 17-12-2010, 10:49   #4
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhabalar sevgili arkadaşlar,gübreleri anlatırken bahsetmiştik ama haklı olarak sayfa sayısı arttıkça hepsini okumak veya aranılanı bulmak ta zorlanmakta haklısınız.
Gübreler bitki beslemede toprakta yeterince bulunmayan ve bitkinin verimini sağlığını yakından etkileyen bitkinin ihtiyacı olan ana elementlerdir. Kimyasal malzemeler piyasada çeşitli evsafta bulunur. Örneğin mesela adı geçem DAP gübresi, di amanyum fosfat tuzunun bir versiyonudur. Di amanyum fosfat kimyasal bir tuzdur. Bu malzeme pür yani çok saf bizim teorik olarak yaptığımız hesaplamalara harfiyen uyan, içinde başkaca hiç bir malzeme bulunmayan tamamen kimyasal formülüyle uyumlu %100 saf bir malzeme ise bu çok pahalıdır ancak laboratuvarlarda analizyapmakta çok hassas olan işlerde kullanılır. Bunun bir alt kademesi teknik sınıf dediğimiz versiyonu gelir.biz topraksız tarımda bu malzemeleri çokça kullanırız. Bu malzemeler suda tamamen ve hızlıca erlr, topraksız tarımın ana malzemeleridir.Ancak içeriğinde amonyum azotu ve fosfor olması açısından bitki için gübredir ancak bu malzeme topraksız tarımda günlük azar azar ve kontrollü kullanılır, besin eriyiği formülasyonunda yer alır. Fakat bu hali ile topraklı tarımda gübre olarak kullanılamaz, Hızlı eridiğinden EC değerini çok yükseltir anında bitkide yanma dediğimiz olaylara sebep olur. Bu malzeme gübre olarak kullanılacaksa toprağa karıştırıldığında yavaş yavaş eriyerek bitkinin ihtiyacını karşılamak amacıyla başka malzemelerle kaplama yapılır. Bu malzeme veya malzemeler gübrenin hemen erimesine mani olur. Tabiiki bu karıştırılan malzemeler örneğin %98 olan teknik malzeme yüzdesini biraz daha düşürür. Biz bunu bilemeyiz malzeme pür yani saf ise hesaplamak kolaydır. % safiyetini biliyorsak yine kolaydır ama gübrelerde safiyet yazılmaz sadece fabrika tarafından garanti edilen değerler yazılır. Biz bu değerlerden geri dönerek safiyeti hesaplıya biliriz. ama bu hesabı yapmak bize fazlacada bir şey kazandırmaz. Bizim dikkate alacağımız değer üretici firmanın garanti ettiği değerlerdir. Eğer gübre torbasının üstünde örneğin diamanyum fasfat 18-46-0 yazıyorsa biz bu gübrenin içinde yüzde olarak yani 100 gramında 18 gram azot, 46 gramda fosfor penta oksit, yani P2O5 olduğunu bileceğiz böyle kabul edeceğiz. Azot miktarına gelince üstünde firma tarafından yapılan açıklamaya bakacağız. mesela örnek torbada 15-8-25 yazıyorsa azot hakkında açıklamasında toplam azot 15 hemen altında NO3 ( nitrat azotu) mesela 10, NH4 ( amonyum azotu) mesela 3 ( üre azotu mesela değil kesin 5 yazar. Zira çeşitli azotların toplamı belirtilen azot toplamına eşit olmak zorundadır.
Birde önemli konu daha öncede bahsetmiştik gübreler daha önce yakma metodu ile analiz edildiklerinden elementler oksit olarak tesbit edilmiş ve o günlerin anısına öylece süregelmiş olarak potasyum K2O potasyum aksit, Fosfor P2O5 fosfor pentaoksit olarak yazılmıştır. bu şu demektir gübrede mevcur saf potasyumdan bukadar potasyum olsit , veya mevcut fosfordan bu kadar fosfor penta oksit elde edilebilir şeklinde düşünülür K2O değerini 0,83 P2O5 değerini 043 ile çarparsak torbada yazan K2O ve P2O5 değerinin nekadar saf malzeme olduğunu kolayca hesaplarız.
Zira 94,2 gram K2O nun %83 ü potasyum, 142 gram P2O5 in ise % 43,64 ü fosfordur.
Bu açıklama umarım aklımıza takılan sorulara cevap olmuştur.
Herkese başarılı çalışmalar dilerim.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön