View Single Post
Eski 15-12-2010, 21:26   #1
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Crassula ovata

Crassula ovata

Crassulaceae familyasına ait bir tür. Elips şeklindeki yaprakları gövde üzerinde karşılıklı dizilir. 30-90 mm. boyundaki yapraklarının genişliği 18-40 mm. arasında değişebilir.

Crassula ovata en çok Crassula arborescens ile karıştırılıyor. Benzer yaprak dizilişi sanırım buna sebep oluyor. Aralarındaki fark aslında yaprak genişliğinden ve renginden belli oluyor. Crassula arborescens'in yaprakları daha iri ve soluk yeşil renkken Crassula ovata'nın hem yaprakları daha küçük hem de canlı yeşil tonuna sahip.

Her dem yeşil olan bu bitkiye sukulent tanımı yükleyen etli yaprakları. Bol güneşli bir yere konumlandırılması öneriliyor. Bu sayede yapraklar kızarıp, dikkat çekiyor. Fakat direkt güneş ışığı yaprak yanıklarına sebep oluyormuş.

Bu bitkiyi sevmemin başlıca sebeplerinden biri çok dayanıklı olması. Susuzluğa tahammülü çok yüksek. Soğuktan, rüzgardan çok fazla etkilenmiyor ama yine de dona karşı dikkat etmek gerekli.

Saksı içinde yetiştirilebileceği gibi kaya bahçelerine de uygun bir tür. İç mekanda yetiştirenler de mevcut.

Yazın haftada bir sulamaya dikkat ediyorum. Kışın ise genelde susuz kalması yönünde bir inanış var ama ben suluyorum. Şuanda camın dışında yağmur alabilen bir yerde ve yağmur suyundan memnun gözüküyor.

Yazın sulamanın yanısıra besin takviyesi de yapılırsa direnci artacaktır.

Almanya'da bazı sitelerden öğrendiğime göre domates besinleri sukulentlerde çok etkili oluyormuş. Ben denemedim, bu işle hobi amaçlı ilgilendiğimden ve bu konuda bir eğitimim olmadığından sebebini bilemiyorum. Belki açıklayacak bir arkadaşımız çıkar.

Para bitkisi yerel ismi ile de bilinen Crassula ovata'nın çiçeklenebilmesi için aydınlık bir pozisyonda konumlandırılması şart. Ben çiçeklendiğine henüz şahit olamadım. Umarım çiçeklendiğini de görebilirim.

Sevgili Selenin başlığından kopyaladım.

selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön