View Single Post
Eski 15-12-2010, 08:08   #1
klubnika
/
 
Giriş Tarihi: 11-06-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 243
Afrika Menekşelerinde Besin (Gübre) Kullanımı

Merhaba degerli arkadaşlar

Menekşelerde besin kullanma konusunda kendi tecrübelerime dayanarak ve yabancı internet sitelerinden aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Menekşeleri yetiştirirken gevşek, besin değeri düşük olan toprak kullanıyorum. Bitki toprağı değiştirdiğimde topraktaki besin ancak 1,5 – 2 aya kadar yeterli oluyor ve sonra besin vermek gerekiyor. Aktif büyüme kesilmişse topraktaki besin bitmiş demektir.
Yalnız menekşelerin ve diğer Gesneriaceae aile üyelerinin minerallere ve organik maddelere çok hassas olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yüzden gübre kullanırken çok dikkatli kullanmasını tavsiye ederim.

1.Kış dönemi - uyku dönemi olarak bilinir, bu dönemde bitkilere besin verilmez çünkü besin kullanmazlar ve sizin vermiş olduğunuz besinler toprakta birikime neden olur ve bitkilere yarardan fazla zarar verirler.

Menekşelerden bu durum biraz farklı, doğada kış bulunmayan ve yıl boyunca sıcaklık aynı seviyede seyreden bölgelerde yetişmektedir. Bu yüzden gelişme yıl boyu devam eder.
Ama bölgemizde yetişen menekşeler, hem kış hem de yaz, düşük veya yüksek sıcaklık nedeniyle, kuru hava, eksik veya fazla ışık olumsuz yönden etkilenebilir ve gelişmede durgunluk yaşanabilir. Bu durumda besin alacak menekşeler besini toprakta biriktirir, çünkü bu dönemlerde, olumsuz koşullar nedeniyle bitkilerin gelişimi yavaşlamış veya büyüme durmuş olabilir ve bitki sindirimi yapamaz, toprakta birikmiş besinler yanıklara ve tam tersine hastalık nedenlere olabilir.

2.Menekşeler minerallerin ve organik maddelerin düşük karışımlarına çok iyi cevap veriyorlar. Genelde bitkilerin kompleks besin ihtiyaçları 2 gr. 1 L suya ve genelde gübre ve besin üreticileri bu formülü baz alarak üretim yapmaktalar. Menekşeler için bu değeri 2 katı daha düşük olmalılar, yani 1 gr. 1 L suya. Fitil sulamada ise 8 katı daha düşük, 0,25 gr 1 L suya veya 5 ml ( 1 kapak baz olarak alırsa) – 0,8 ml gibi.

3.Peki, gübre hangi sıklıkta verilmesi gerek? Her şeyi besinlerin sudaki yoğunluğa bağlıdır.
Benim size tavsiyem (sudaki besin miktarı):
-1 gr/L – 14 günde bir
-0,5 gr/L – 7 günde bir
-0,3 gr/L – 5 günde bir
-0,15 – 0,12 gr/L her sulamada.

Ben her sulamada en düşük besin değeri olan karışımı kullanıyorum.

4.Yeni çiçek seven arkadaşların arasında böyle bir hata oldukça yaygın. Bileşiminde bakılmaksızın gübre kullanırlar. Farklı gübre hedefe bağlı olarak farklı oranlarda önemli besin maddeleri (azot, fosfor ve potasyum) içerir (bunu daha evvel de yazmıştım). Temel kural–Azot yeşillik için, fosfor - çiçeklenme için, potasyum - yoğun ve parlak renk içindir.

5.Yeni yetiştiriciler sürekli fosfor oranı yüksek besinleri kullanırlar. Ama fosfor sadece çiçeklenmeyi uyarır, aynı zamanda tohumların olgunlaşması hızlandırır ve dolayısıyla, aşırı fosfor bitkilerin yaşlanmasını hızlandırır ve ömrü kısaltır. Çiçekli olan menekşelerde yaprak sararması mevcut ise bu fosfor fazlalığının işaretidir.

Ben her dönemde farklı NPK değeri kullanıyorum.
-Yaprakta yavru almaya çalışırken en düşük besin değeri toprağı ve gübresiz su kullanıyorum.
-Yavru aldım ve ayrı saksıya yerleştirdim, ilk 1,5 ay hiç gübre vermiyorum, sonra yeşil yapraklar için yani çiçeksiz bitkiler için hazırlanan gübre kullanıyorum. (‘Picasso’ lar için potasyum değeri biraz fazla olmalı).
-Bitki gelişmiş, büyümüş ve çiçek vermeye hazır olduğunda, yani yapraklar arasında minicik çiçek tomurcukları belertmişse, çiçekler için gübre kullanırım PLANTAFOL 10:54:10.
-Tomurcuklar büyümüş ve açmak üzere ise PLANTAFOL 20:20:20.

6.1 – 1,5 ayda bir veya daha nadiren kışa ve yaza hazırlık için, güçsüz, taç kesimi olan veya yavru olan bitkilere su pompası kullanarak yapraktan gübre veya güçlendirici karışım veriyorum PLANTAFOL, MEGAFOL. Karışım yoğunluğu 0,3 – 0,2 ml/L. Bunun için saf suyu kullanırım. Menekşeler kuruyana kadar hava akımından, güneş ışığından ve aşırı sıcaklıktan (ortalama 21˚C ) korunması gerek (yaprakların üzerinde beyaz noktalara veya lekelere neden olabilir), yazın bu yöntemin kullanılmasını tavsiye etmiyorum.

7.Eğer sizin menekşeler çok iyi görünüyorlar ve çiçek açıyorlarsa hiçbir şey değiştirmeyin, unutmayın bu işin altın kuralı ‘az çoktan daha iyidir’

klubnika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön