View Single Post
Eski 13-12-2010, 15:10   #1
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Biyogaz Yapımı

Biyogaz Yapımı

Aslında bu biyogaz olayı kompostla direkt ya da doğrudan alakalı konular içeriyor o yüzden zaman buldukça bu konuyu irdeleyip başlık olarak bilgilerle besleyeceğim ve imkan dahilinde yapacağım.

Şimdilik çıkış noktam biyogazın bu soğuk kış günlerinde kullancılarına ıstmadaki etkisi ve şuradaki linkte geçen "Biyogaz, benzinle çalışan motorlarda hiçbir katkı maddesine gerek kalmadan doğrudan kullanılabildiği gibi içeriğindeki metan gazı saflaştırılarakta kullanılabilmektedir. Dizel motorlarda kullanılması durumunda belirli oranda (% 18-20) motorin ile karıştırılması gerekmektedir." cümlesi.


Bu arada sevgili elek'in güvenlik uyarılarınıda ekleyelimki daha az sorun yaşayalım ya da birilerine sebep olmayalım.
________________________________________________

Biogaz Sistemleri İçin Güvenlik Uyarıları:

Modern hayatta kullanılan elektrik, otomobil, tüp ve doğalgaz sistemlerinin kullanım talimatlarına dikkat edilmediğinde çok tehlikeli olacağı nasıl açıksa, aynı şekilde biyogaz üretimi ve kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Herhangi bir üretim faaliyetine girişmeden önce, aşağıdakileri okumanız ve gerekli tedbirleri almanız önerilir.

YANGIN/PATLAMA TEHLİKESİ

Biyogazın yanıcı kısmını oluşturan metan gazının 5% - 15% konsantrasyonlarında hava ile karıştığında patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Dolayısıyla üretim yapılan alan ve çevresinde,

- Asla açık alev kaynağı ile dolaşılmaması

- Üretim alanı yakınında kullanılabilecek elektrikli cihazlarda kaçak olmaması için sıkı kontrol altında tutulması

- Elektrik düğmeleri, şalterler, prizler, cep telefonları vb. kıvılcım yaratabilecek üretim alanı yakınında kullanırken dikkatli olunması

- Statik elektriğe karşı gerekli tedbiri alınması

gereklidir.

Eğer çıkan biyogazın yanmasını kontrol etmek istiyorsanız, örnek alımını ana reaktörden mümkün olduğu kadar uzakta (minimum 20 m) yapın ya da örnek almak için güvenlik vanası sistemini kullanın.

Metan toksik bir madde değildir. Biyolojik olarak reaksiyona girmeyen bir birleşik olduğu için kanserojen veya kansere yol açması muhtemel malzemeler içinde de yer almaz. Ancak, havalandırması yetersiz ortamlarda sızıntı olduğunda, ortamdaki oksijen konsantrasyonunun düşmesine sebep olacaktır. O2 konsantrasyonunun 19,5% altına düştüğü ortamlarda baş dönmesi, baş ağrısı, kusma, bilinç kaybı ve sonuç olarak ölüme yol açar. O2 konsantrasyonunun 12,5% altında olduğu ortamlarda ise uyarıcı ön etkiler yaşanmadan direk ölüm görülür.

MUHTEMEL HASTALIKLAR

Anaerobik bozunma, büyük oranda bilinmeyen kaynaklardan gelecek değişik bakteri popülasyonlarının sağladığı bir reaksiyondur. Genellikle hayvansal atıkların ilavesini gerektirir. Dolayısıyla atıklarla ya da üretim sahasında kullanılan malzemelerle, özellikle yeme- içme öncesi temas etmeyin. Anaerobik bozunma atıklardan koku yayılmasını da büyük oranda engelleyecektir. Ayrıca, özellikle yüksek sıcaklıklarda operasyon gerçekleştirildiğinde; atıklarda bulunan patojen (hastalığa sebep olan) bakterileri de azaltacaktır. Fakat bu bakterileri tam olarak yok etmeyeceğinden, sistemden çıkan fermente olmuş gübre ile temasta da dikkatli olunmasında fayda vardır.

BOĞULMA

Biyogaz yüksek oranda metan ve karbon dioksit, düşük oranda da hidrojen sülfit gazlarının karışımıdır. Bu gazların hepsi ortamdaki oksijen oranını düşürür ve kendilerine özel bir şekilde zararlıdır.
Metan – Havadan hafiftir, çatıya yakın yerlerde toplanır.

Karbondioksit – Havadan ağırdır, zeminden hafif yüksek bölümlerde solunum oranını etkileyecek şekilde toplanır. Ortamda yüksek oranda bulunduğunda da oksijenle yer değiştirir.

H2S (Hidrojen Sülfit) - (çürük yumurta kokulu gaz) Olfaktif (koklama duyusu ile ilgili) sinirleri ve ciğerleri tahrip eder. Ortamdaki seviyesi öldürücü oranda arttığında kokusuz olur.

Üretim ortamı kapalı olarak düşünülüyorsa, gaz sızıntılarına karşı yeterli havalandırmanın sağlanması çok önemlidir.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 27-12-2010 saat 20:49
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön