View Single Post
Eski 04-02-2007, 21:56   #29
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Erkan Bey, sulama suyu bahsettiğiniz gibi etoburların genel talimatnamesine uygun olarak yapılacak. Zaten böyle söyleyeceğinizi tahminde etmiştim ama genede emin olmak istedim doğrusu. Sarışın torfum yok ve bana iki avuç kadar gönderseniz bile sanırım kafi gelecektir diye düşündüm. Size böyle tekrar tekrar zahmet oluyor ama çok teşekkür ederim.

Hakan Bey’in lividalarını gördüm, gerçekten taktire şayan, çok hoş görüntüler, her bitki ilgi gören elde bir başka oluyor gerçekten.

Hakan Bey, sizde başınızdan geçen tecrübeleri anlatırsanız hem bana faydası olacaktır hemde ilerde bu başlığa düşenlere yol gösterici olacaktır. Bitki ilk geldiğinde ne yaptınız? Neye diktiniz, ne sıklıkta ve nasıl suladınız. Bitki besinleri, takviyeleri vs. vs. kullandınız mı? Yapay ışık kaynaklarından ne ölçüde faydalandınız, lividalar çiçek açınca nasıl hissettiriyor?

Erkan Bey, Utriyi maalesef çok yumuşak suda barındırabilme imkanım pek olamayacak. pH’ı 6.70 gibi nispeten asidik bir akvaryum suyu görebilecekler ancak KH 4, GH ise 6-7 gibi olacaktır. Malum memleketimizin suyuda toprakları gibi büyük ölçüde sert kalıyor bu bitkiler için ancak ben utri ile yakın ekolojik sistemlerden gelen zor denen sucul bitkileri kotarmayı başardım. Bana öyle geliyor ki, Ca ve Mg konusu suyu asidikleştirdiğim ölçüde hayati derecede kritik bir sorun yaratmayacaktır. Gene benim bol bitkili akvaryumlarımda devamlı NPK takviyesi yapılıyor ve yoğun bitki olduğu için suda nitratı 5-10 ppm’den fazla pek ölçebilmek mümkün olmuyor. Eğer elde karasal olarak yaşatıp, çoğaltabildiğim utrim olursa, ben onu ne yapar eder su altında yaşatırım. Bu sebeple umarım bunlarıda lividalar gibi heba etmem. Algler, NPK ve utrilerle ilgili ne demek istediğinizi anladım, sizin ben daha sormadan bunu söylemeniz iyi oldu.

Hakan Bey, tavsiyeniz gibi eski hazırladığım saksıyı, Erkan Bey’den gelecek sarı torfla birlikte perlit karışımı hazırlayıp değiştireceğim. Akvaryumun üstüne ve kapağa yakın yere bunlar için akrilikten özel bir saksı yapacağım sanırım. Öyleki burası bir tür teraryum gibi sıcak, nemli, bol CO2 li bir yer olacaktır.. Sonrasını bekleyip göreceğim.

Teşekkür ederim,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön