View Single Post
Eski 11-12-2010, 18:05   #67
SerDag
Ağaç Dostu
 
SerDag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 342
Merhaba,
sayın Merlict le birlikte umarım okuyan herkese faydalı olsun.

Anladım ki geldiği saksısındaki torf çok kötü. Bu torflar, ziraat mühendisi kayınpederimin görüşüne göre çok hafif ve fabrika artıklarıdır, oysa toprak, bitki köklerini yorgan gibi sarar ve korur. Her bitki değişik bir tür toprak istiyor, biz hepsini torfa sokup yaşamasını bekliyoruz. Evinizdeki bitkilerin, aslen nasıl topraklar istediklerini araştırmaya, bulmaya, edinmeye ve saksılara koymaya çalışın. Orijin itibariyle bitki, kendi bünyesine uygun toprakta mutlu ve sağlıklı olacaktır.
Şimdi Krotonunuz için tavsiyeler:
bir kere salt torfa dikilmemeli. Yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, killi bahçe toprağı, dişli nehir kumu ve az miktar torf karışımına dikin. Bu karışımı fidanlıklarda hazırlatabilirsiniz. Salt torfta tüm bitkiler 1 ayda besinsiz kalırlar. Toprak, torfun 10 katı ağırlığındadır, Koçtaş Bauhaus gibi yerler nakliye giderler nedeniyle sürekli torf getirtirler. Çiçekçilerde de toprak bulamazsınız.
Ilık suyla sulayın, yapraklarına su püskürtün. (Sadece torfun bir süre sonra suyu emmediğini, direkt tabağa geçirdiğini göreceksiniz.) Bu tür bitkiler soğuğu sevmezler. Bahar-yaz mevsimlerinde 21-30 C, yazdan bahara dek 13-18 C sıcaklık isterler. Kalorifere uzak, ılık, aydınlık bir odaya koyun. Sabah güneşi görebilir. Mayıs-Ekim arası haftada bir 2g gübreyi 1 Litre suya, Ocak-Mart arası 15 günde bir 1 gr gübreyi 1 Litre suya koyarak verin. Yazları aydınlık balkona çıkartabilirsiniz.

SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön