View Single Post
Eski 06-12-2010, 19:09   #1
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,607
Ispanaklı Kek

Ispanak mevsimi geldi.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
1/2 kg. ıspanak (yerli ıspanağı tercih ediyorum)
1 silme tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

İsteğe bağlı: 1 paket krem şanti, 1 su bardağı süt

Ispanakların sapları ayıklanıp, yaprakları çok iyi yıkanır. Suyu iyice süzdürülür; kapaklı bir tencerede, kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kendi suyuyla iyice yumuşaması sağlanır. (Eğer ıspanak iyi süzülmezse tencerenin dibinde su oluyor. Kevgir yardımıyla haşlanmış ıspanaklar alınıp, üzerine biraz bastırılıp fazla suyun süzülmesi gerekiyor.) Kendi suyuyla haşlanmış ıspanak yaprakları el karıştırıcısından veya derin bir kapta çırpıcıdan geçirilir; soğumaya bırakılır.

Eğer krem şanti ile süsleme yapılacaksa krem şanti hazırlanıp buzdolabına kaldırılır.

Yumurta ve şeker çırpılır; yağ, ceviz, ıspanak, tarçın ilave edilip karıştırılır; son olarak elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına veya tepsiye dökülerek önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilmeye başlanır. Yaklaşık son 5-10 dakika için 150 dereceye ayarlanıp içinin çekmesi sağlanır. (Köy elektriği kullandığım için pişme süresini tam veremiyorum; voltaj durumuna göre 40-50 dakika arası pişiyor ) Üstü kahverengiye dönerse fazla pişmiş oluyor.

Krem şanti kullanılacaksa kek soğuduktan sonra kenarları kesilip robotdan geçirilir. Krem şanti kekin üzerine yayılır. Ufalanmış kenar parçaları krem şantinin üzerine dökülür.

Afiyet olsun.

Not: İnternetden Ispanaklı Kek görselleri

 
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön