Konu: Osman45
View Single Post
Eski 06-12-2010, 16:38   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Osman45

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

2009 yılı ortasında yumuşak geçişli emekliliğim başladı. Hemen hobilerime dört elle sarıldım. Daha önceden duyduğum Pembe Domates Ağına üye oldum. Ancak bu forumun sadece domatese yönelik saygın kişilerinin bilgi ve tecrübelerinin benim bahçe hobime yetmiyeceğini anladım. O forumlardan birinde Agaclar.net'i gördüm ve iyi ki de gördüm. Kendimi üç boyutlu da değil çok boyutlu bir deryanın içinde buldum. Hala o derya da mutlulukla yüzüyorum.

Burada neler öğrendiniz?

Önce bu yaşıma rağmen öğrenebilmenin mutluluğunu yaşıyorum. Hayatım boyunca hep öğrendiklerimi bizzat uygulayarak çalıştım. Aynı şekilde bahçemde buradan öğrendiklerimi bire bir uygulamak beni mutlu ediyor.
Ayrıca burada ilmi, mesleki ve tecrübeye dayalı bilgiler yanında iyiyi, doğruyu, güzeli sevgi saygı ile öğrenebilir gençlerimiz ve hepimiz. Saydıklarımın hepsi paylaşıldıkça artan değerler.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Bu konuda öğretebileceğim bir konuyu daha çalışamadım!

Sizi tanıyalım

Bandırma'da orta halli, aydın fikirli, inançlı bir ailenin torunu ve oğlu olarak doğmuşum. Önümüzdeki Şubatta yaşımı altmış altıya bağlayacağım. Oğlum kızım ve dünyalar arslanı bir torunum var. Hobilerimin en vazgeçilmezi ve birincisi arslan parçası torunum. Benim hobilerime o kadar meraklı ki. Sanırım onunla büyüdükçe de çok iyi anlaşacağız. Onunla evlerimiz birbirine çok yakın ve Beşiktaş'ta.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Mevsimine göre değişiyor. Ama en az kış aylarında haftada 7-8 saat bahçeme ve bitkilerime zaman ayırabiliyorum. Emekli olmanın avantajları!

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Kurulduğu günlerdeki yazıları okuduğumda daha samimi, daha paylaşımcı, daha amatör ve içten bir hava seziyorum. Amatör deyince az bilgi içerdiği anlaşılmasın. Maddi çıkarlar hiç düşünülmeden yapılan bir birlikteliği ve paylaşımı kasdettim.
Profesyonel bazı arkadaşların polemikleri sanırım hepimizi biraz şaşırtıyor ve rahatsız ediyor.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Yaşlı bir kişi olarak hayal etmelerini, gerçekleşmesi kısa bir zaman içinde olabilecek veya hiç olamayacak arzuladıkları herşeyi hayallerinde canlı tutmalarının çok yararını göreceklerini söyleyebilirim.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bahçemdeki, balkonumdaki ve ormanlardaki bitkilerle farklı hislerle ilgileniyorum. Ortak ve genel hissim hepsini seviyor olmam. Ancak bahçemdeki sebzeler ve meyveler için aileme, çocuklarıma ve torunlarıma güvenilir taze, yararlı bir yiyecek sunabilmenin mutluluğu önemli. Balkonumdaki ve genel anlamdaki bitkiler için daha farklı bir yakınlık söz konusu.
Belki egoistlik denebilir ama sebze ve meyve daha çok ilgimi çekiyor sanırım.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bandırma'nın karşı kıyısında bir köy vardır. Babam oraya yıllar yıllar önce (merak etmeyin T-Rex lere kadar gitmeyeceğim)1955 de bir yazlık ev yaptırmıştı. Bahçeli küçücük bir ev. Bahçesi biraz büyüktü. O zamanlarda o köyde elektrik ve su hak getire!! Bahçe gayet güzel sulanır ve oldukça iyi verim alınırdı. Bizim bahçe ile birlikte tüm köyün bahçeleri kimin tarafından salma sulama ile sulanırdı bilir misiniz? Görme özürlü saygın bir kişi tarafından. Şimdi bile hala inanmakta zorluk çekiyorum. Kapıdağ yarımadasında çok fazla kaynak suyu vardır. Bu görme özürlü saygın kişi bazen bu kaynakları, çoğunlukla köyün içinden akan küçük dereyi yönlendirerek derenin her iki yamacındaki bahçeleri sulardı. Ve bu suyu yönlendirme işini şimdiki imkanlarla boru ve vanalarla yaptığını düşünmeyiniz. Sadece ve sadece taş, toprak,çalı çırpı ile yaptığını hayal ediniz.

Suyu yönlendireceği bahçe sahibi muhtara gidip talebini bildirir, o akşamın sabahı bahçenin sulanmış olduğu görülürdü. Bahçelerde ne ekili olduğunu bilir ve su miktarını ona uygun verirdi. Bizim bahçede az sulanma,taşma gibi bir duruma hiç şahit olmadık. Aynı gecede birkaç bahçenin sulamasını yapardı. Tüm köy ahalisi kendisinden hafif bir ürkeklikle birlikte çok saygı duyardı. Tüm bu işleri gece yaptığını söylememe gerek yok sanırım. Nur içinde yatsın.

Hasat yapmak da bitkilerle ilgilenmektir değil mi?

Yine aynı köydeki bir arkadaşımızın bahçelerinde ekşi karadut ağacı vardı. Ağaç neredeyse sahilin içinde denizden 15-20 metre uzakta idi. Tüm 12-13 yaşındaki çocuklar bu dut ağacına kızlı erkekli mayoları ile çıkar dutları hasat ve de haşat ederdik. Bilenler bilir. Ekşi kara dutun lekesi eğer kurursa bir daha zor çıkar. Hepimiz yediklerimizin dışında elimizdekileri bir diğerinin çıplak vucuduna atar daha sonra hep birlikte denize dalıp ovunurduk.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Buradan öğrendiğim bilgilerle bahçemi biraz daha farklı düzenlemeyi planlıyorum. 10 yılda çimlenen ve çimlendikten 10 yıl sonra meyve veren bitkiler yetiştirmeyi ve yemeği hayal ediyorum!!

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

3 toplantıya katıldım. 6. yıl kutlama toplantısında samimi, paylaşımcı havadan etkilenmemek mümkün değildi. Bandırma'daki toplantıda ise 40 yıldan bu yana görmediğim bir hemşehrimle karşılaştık.
İzmir'de çok sık gerçekleştirilen eğitim toplantılarını İstanbul'da aynı sıklıkla neden yapamıyoruz diye düşünürüm.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Kitaplarım var ancak internet varken onlardan söz bile edilemez.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Spil dağının unutulmaz kişisi MANİSA TARZANI'nı (Ahmeddin Carlak) yazmadan geçemiyeceğim.
Bandırma'nın büyük camilerinden biri ile belediyenin diğer bahçelerini peyzaj ve bitkilerini düzenleyip sürekli bakımlarını yapan çocukluğumuzun KOCA HAYRİ'sini de yazmak boynumun borcu. Koca lakabı gerçekten çok iri ve saygın kişiliğinden geliyordu.
Sayın hemşehrim Hayrettin KARACA'yı çok arkadaş yazmış olsada anmamak saygısızlık olur.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Emeklilik sonrası birçok foruma katıldım, üye oldum, yazdım. Ancak PDA ve üçüncü hobim amatör balıkçılık için balikavi.net uğradığım yerler.
Saydığım ve saymadığım forumlar çok kısıtlı bilgilerle mücehhes sohbet formunda yerler. Agaclar.net ise bir ÜNİVERSİTE. Burada master, doktora bilgilerini bulabilirsiniz.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

65 yılında yurdumuzdaki ikinci test sistemi uygulanan merkezi sınavda tercihlerim sırayla Mühendislik, tıp, iktisat,ziraat mühendisliği idi. İlk tercihimi kazandım ama Ziraat Mühendisliği içimde hep ukde olarak kalmıştır. Eğer birinci tercihimi kazanmasaydım kesin Ziraat Mühendisliği ne geçecektim.
Belki bir mastırımı daha eğer kabul ederlerse ! İÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ'nde yapabilirim.

Zamanınızın ne kadarınıAgaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Gününe göre değişmesine rağmen ortalama günde 2 saatim Agaclar.net ile geçiyor.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Torunum, yürüyüş, torunum, boğazda balıkları beslemek (yani balık tutmaya çalışmak), torunum, kitaplar, torunum.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Paylaşmadım ama paylaşılanlardan istifade ettim. (ne kadar egoistim değil mi?) Ama söz, paylaşımlara aktif olarak katılacağım. Daha yeniyim ve önümde çok seneler var!

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Güler hanımefendiden etkilenmemek mümkün mü? Bahçesi, enerjisi, adı gibi güler yüzü ve en önemlisi BALLI KARİDESİ. Sayın Uğurtan, Lillium, kasap94 ve özellikle Üniversite mizin bilgili hocası Mine Hanım'dan etkilendiğimi söylemeliyim. Toplantıda tanıdığım sayın Malina'ya herkes gibi ben de teşekkürlerimi sunmalıyım.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Yarı sivil ve sivil birkaç toplum örgütüne üye idim. Şimdi sadece TEMA vakfına üyeliğimi devam ettirmeye çalışıyorum.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

65-70 yıllarında Üniversite de idim. Yani 68 kuşağıyım. Başka söze gerek var mı?

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

İZ TV biraz bu konulara değiniyor ama yetersiz. Dış kanallarda (özellikle İngiltere de) muhteşem hobi bilgileri var. Keşke bizde de olabilse. Maalesef bizim insanlarımız son yıllarda dizi hastalığına tutuldu. Bu hastalık aşırı bulaşıcı ve tehlikeli ancak kimse kurtulmak da istemiyor. Sanırım insanımız ilgilense kanallar bu programlara da süre ayırırlar. Ancak varsa yoksa dizi.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

12-14 yıl önce Ataköy'de oturduğumuz sırada belediye Ayamama Deresi yanına emeklilerin kullanacağı hobi bahçeleri düzenlemişti. O dönemde emekli olmayı ve orada bir bahçe edinmeyi çok arzu etmiştim.
Bilindiği gibi Amerika'da bu konu amatör ve yarı profesyonel şeklinde çok yaygın. Kızım ve damadım Orta Amerika'da yaşarken öyle bir organizasyona benim teşviğimle katılıp çok yararlanmışlardı.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

ağaç: Pavlownia
çiçek: Orkide
kitap: Kitap
şarkı: Sen kendine kendin gibi bir taze bahar seç
müzik grubu, sanatçısı: Beatles, Shakira (gönül yaşımla).
Ressam: Salvador Dali
şair: Orhan Veli Kanık
film: Vatandaş Kane(Citizen Kane)
web sitesi: Agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön