View Single Post
Eski 05-12-2010, 00:16   #19
mesutcan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 150
Bir hafta boyunca her akşam yemekten sonra bahçeye indim ve gece yarısına kadar bahçeyi tırmıkladım. Çim ekiminden önce bahçenin tesfiyesinin mükemmel şekilde yapılması gerekiyor. Aslında çok mükemmel olmadı. Hem tek başıma yapmam, hem de tırmıkladıkça dağ gibi büyüyen taşlar sorun oldu. Olabildiğince tırmıklamaya çalıştım. Keşke zaman dar olmasaydı.

Bu kadar acelemin sebebi de Mayıs başında oluşumuzdu. Çim ekimi için toprağın ısısının +15 derecenin altında olması tavsiye ediliyor. Bu da Eylül, Ekim sonrasında olan başlayan ve Mayıs ortasına kadar devam eden bir süreç. Ben Mayıs ayının başında başladığım için bir an önce çim tohumunu atmak istiyordum.

Haftasonuna kadar bahçe toprağını düzleme işini bitirebildim. Sonrasında ithal çim tohumu aldım. Çim yapmak için çok iyi kalite gübreye ihtiyacınız var. Bu yörede davar diye adlandırılan keçi gübresi özellikle tavsiye ediliyor. Gübrenin kimyasal reaksiyonunu tamamlamış yani üzerinden bir iki yıl geçmiş olması çok çok iyi. Bu duruma da yanmış deniyor. Gübre, hepimizin bildiği gibi nohut nohut formundan daha çok resmen simsiyah bir toprakmış gibi duruyor. Şansıma hem toprağım hem de gübrem çok iyi çıktı. Bir traktör gübre aldım. İşimi gördü.

Aldığım tohumun torbasında nasıl ekeceğim ayrıntılı yazıyordu. Metrekareye 35, 50 gr civarında serpmek gerekiyor. Serptikten sonra üzerini düzgün şekilde 2, 3 cm kadar gübreyle kapatıp silindirliyorsunuz. Eşit serpebilmek için de başka bir kaynakta güzel bir yöntem görmüştüm. Bir metre boyunda 4 adet çıtadan yapabileceğiniz bir şablon işinizi çok kolaylaştırıyor. Yeni inşaattan çıktığım için depomda bolca çıta vardı. Şöyle bir şablon hazırladım:

Name:  15 metre.JPG
Views: 18627
Size:  68.9 KB

Aldığım tohum ve sevgili kayınvalidemin mutfak terazisi.

Name:  16 tohum.jpg
Views: 18298
Size:  31.4 KB

Sanırım 40 gr. Bir pet bardak 1 m2 için yeterli gibi görünüyor.

Name:  17 ölçü.JPG
Views: 18584
Size:  64.9 KB

Evet ilk tohum atılıyor. Tohumlar sarı sarı görünüyor. Bir pet bardak dolusu tohumu dikkatlice şablonumun içine serpiyorum.

Name:  18 metre ekim.jpg
Views: 20299
Size:  52.2 KB

Dikkatli şekilde gübreyi de serpiyorum. Gübreyi serperken kürekle çok hızlı şekilde serpmeyin. Havada uçuşan gübreler tohumları da alıp gidiyor. Ayrıca çim ekimini kesinlikle rüzgarsız bir havada yapın. Çok çok hafif bir malzeme.

Ve ön bahçeye bakan zonun çimlemesi bitince ilk can suyu. Sistemin işini yaptığı ilk an. Çok büyük keyifti, anlatamam.

Name:  19 can suyu.jpg
Views: 18434
Size:  52.6 KB

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön