View Single Post
Eski 30-11-2010, 08:18   #21
syıldıran
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Ben,çiçek zamanı zeytinlere ilaç atılmaz diye biliyorum.
Ama,az önce semt pazarında Orhangazi ve Bilecik'li zeytincilerle bir sohbetimiz oldu..
Onlar da Gemliklerin daha serin ve nemli iklimden hoşlandığını söylediler..

Yalnız biri beni uyardı..''Sen sıcak rüzgardan huylanıyorsun ama tam çiçek zamanı çiçek saplarını zeytin güvesi yiyor olabilir,çiçek açmadan bir hafta kadar önce bir kontak zehir at,bi de öyle dene'' dedi..
Mantıklı geldi banada..Çünkü ilgili dökümanlarda da var bu dert:

''Çiçek Dölü (Anthopagus ) : Yaprak dölünü takip eder. Çıkıştan sonra erginler yumurtalarını çiçekler açmadan önce çiçek tomurcuklarına koyarlar. Genç larvalar yumurtadan çıkınca çiçek organlarını kemirir ve meyve tutumunu engellerler. Taç yapraklar kurur ve kahverengileşir. Bir larva 30-40 tomurcuğu yok edebilir. Tomurcukları birbirine bağlayarak ağ örer ve içinde pupa oluşturur.''
http://www.izorya.com/index.php?opti...&id=4&Itemid=6

Bunuda bir deneyeceğim bu yıl..
Sn. pria ,
Ben gerekli ilaçlamaları yaptığınızı düşünerek yazmıştım mesajımı. Çiçeklenme döneminde zeytin güvesi ve özellikle pamuklu bit zararlı olmakta , eğer ilaçlama yapılmaz ise zeytin ağaçları ya meyve tutamamakta veya çok az tutmaktadır. Bu nedenle ağaçlar çiçek açmadan hemen önce (Bizim buralarda Nisan sonu , mayıs başı , oraları bilemiyorum.) etkili maddesi dimethoathe olan Rogor , Poligor , Korumagor , İzgor vb. veya etkili maddesi fenthion olan Lebaycid , Prestige vb. bir insektisit ile ilaçlamanız zeytin güvesi ve pamuklu bit zararına engel olur veya en aza indirir. Yapacağınız ilaçlamada ilaçlama da makina deposuna yaprak gübresi koymanızda faydalı olacaktır. Çiçeklenme zamanı geldiğinde irtibatlaşırsak , bildiğim kadarıyla acizane yardımcı olmaya çalışırım. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön