View Single Post
Eski 30-11-2010, 00:27   #79
jeomeo
Ağaç Dostu
 
jeomeo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: İstanbul, Sarıyer
Mesajlar: 505
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alectoris Mesajı Göster
1- Oncelikle Ankara gibi bir sehir icin bu ise en uygun aylar hangileridir?

Sanirim sedirin kok yapisinda hem sacakli bir kisim hem de kazik kok kismi bulunuyor. Forumda bu konuda (agac sokumu) oneride bulunanlar; kazık kökleri makul bir yerden temizce kesin diyorlar.

2-Temizce kesmekten ve makul bir yerden kesmekten kasit nedir?

3- Kazik kokunu kesme formumuz nasil olmali? Duz mu acil mi?


4- Kazik kokunun kesilen bolgesini kestikten sonra yikamak falan gerekir mi daha cabuk tutsun diye?

5- Kestikten sonra saçak köklü yapiyi temizlemem ya da tiraslamam gerekir mi?. Gerekirse nasil yapmami tavsiye edersiniz?

6- Yerini degistirdigimiz agac sacak koklerden mi yeni hayatina tutunuyor yoksa kazik koktenmi ya da her ikisi de onemli mi?

7- Agacin boyuna ya da govde kalinligina gore etrafinda acmam gereken cukurun capi ve derinligi ile ilgili bir oran oranti kurmamiz mumkun mu?

8- Agacin yeni yerine dikilme islemi oncesi ve sonrasinda nelere dikkat etmem gerekir?

Gozlemleyebildigim kadariyla buyuk agaclar yeni yerlerine tasindiktan sonra cesitli noktalardan govdesine baglanan urganlarla ve urganin diger ucuna konulan kaziklarla yere sabitleniyor. Sanirim bu agacin ruzgar vb dis etmenlerle sallanarak yerinden oynayip agacin kurumasini onlemek icin yapiliyor.

Bunlar gibi dikkat etmem gereken noktalari akliniza geldikce paylasabilirseniz cok mutlu olurum.
1- Mart sonu ve Nisan iyidir, Mayıs ortasını geçmemek lazım. Bonsai yapmayacaksanız( ben öyle anladım) kazık kökleri kesmeniz için bir sebebiniz yok. Kesecekseniz, ağaç boyunun yaklaşık 1/3'ü uygundur.

2- Temiz kesik demek, pürüzsüz ve ağacı hırpalamadan yapılan kesim demek. Keskin ve dezenfekte bir ağaç testeresi(motorlu da olabilir) işinizi görebilir.

3- Kesecekseniz, düz olması daha iyidir. Yarayı macun veya kül gibi bir şeyle kaplarsanız çürüme ihtimalini azaltırsınız.

4- Mümkün olduğunca kendi toprağı ile olması gerekir. Kök neden yıkansın ki? Tutması ile kazık kök arasında bir ilişki olmaz, önemli olan saçak kökler.

5- Yukarıda yazdığım gibi ne kadar çok saçak kökü sağlıklı bir şekilde yeni yerine koyarsanız, o kadar iyi olur. Tıraşlama, budama vs yapmayın. Bonsai yapacak iseniz de bu işlemi yapmayın.

6- Saçak kök. Kazık kök sadece toprakta durabilmesi ve dengesi için gerekli. Yanına dikeceğiniz bir demir ile de ağaçta tutabilirsiniz. Bonsaide bu teller ile saksıya ağacın sabitlenmesi ile oluyor.

7- Açacağınız çukurun genişliği en az ağacınızın dallarının izdüşümünden başlamalı. Derinliği de en azından ağaç boyunun 1/3ü kadar olmalı. Çukuru daha yayvan ve derin açmanızın ağaç için bir zararı olmaz. Bu derinlik ağacın bulunduğu toprağın yapısı ile ilgilidir. Kumlu topraklarda derinlere, kayalık alanlarda ise daha yüzeye yakın saçak kök gelişimi olur.

8- Öncesinde dikeceğiniz çukur hazır olur ise ağacı açıkta bekletmemiş olursunuz. Çukurun en altına pomza, çakıl, perlit gibi malzemeler koyabilirsiniz. Ekleyeceğiniz yeni toprağa da pomza,zeolit veya perlit gibi malzemelerden ekleyebilirsiniz. Mümkün olduğunca her şeyin aşırısından uzak tutmak lazım. Fazla kuraklık veya sulama, rüzgar veya gölge ya da güneş... Fazlasından en az bir yıl uzak durmak lazım. İlk 1-2 ay gübreleme yapmamak, toprağını hafif nemli tutmakta fayda var.

jeomeo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön