View Single Post
Eski 26-11-2010, 13:29   #17
syıldıran
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Çanakkale/Biga sahil kesiminde..Fidanlarım Gemlik tipi..Rüzgarların sıcaklığını ölçemedim ama kavurucu sam yeli mi desem,çöl rüzgarı mı desem..Bunaltıcı bir sert rüzgar..

Benim zeytinliğim tepede,rüzgara çok açık..Benzer konumda olan zeytinlikleri de yalayıp kavuruyor 3 yıldan beri..Ama,çok sahile yakın veya köy içinde duvar veya ev kuytusunda olan zeytinlerin bundan pek etkilenmediğini de gözlemliyorum..Benim fidanlıkta da daha alt kısımlarda biraz daha kuytu olan alanlarda çiçeklenme ve dane tutumu fazla oluyor..
Çiçeklerin biraz daha erken açmasını sağlamak için birşeyler mi yapmalı yoksa?
Çiçekler genelde mayıs ortalarında açıyor..

Rüzgarın kavuruculuğuna bizzat tanık olmasam inanın acaba besin ve iz element noksanlığı mı var acaba diye şüpheleneceğim ama böyle durum da pek yok..Yine de bu yıl kumlu fidanlık toprağına %20 humus ve mikrobesin içeren 12x12x12 organik+inorganik gübre kullacağım..
Sn. pria ,
Bizim buralar Çanakkaleye göre çok çok daha sıcak oluyor. Karacasu ilçesi gibi yayla yerler dışında gemlik cinsi zeytinden verim ve kalite olarak iyi sonuç alınamıyor. Tahminimce gemlik türü zeytin çiçeklenme dönemindeki aşırı sıcaklara karşı hassas. Eğer imkanınız varsa zeytinliğin etrafına rüzgar kıran tesis edin ve birde deneme amacıyla sıcaklara dayanıklı türlerden birkaç çeşit zeytin dikin. Toprağa uygulayacağınız bitki besleme ürünleri uygulamasının ne derece faydalı olacağı konusunda yeterli bilgim yok , eğer uygulama yaparsanız sonucu paylaşırsanız memnun olurum. Selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön