View Single Post
Eski 24-11-2010, 20:36   #17
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 29-08-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 3,436
Gdo, melezleme konuları derin mevzular

Gdo uygulamaları zor gibi görünsede ileri tekniklerle dna nın değişime uğratılarak sonuca ulaşmak işlemi diyebiliriz. Dünyadaki gıda kaynakları insan nüfusunu besleyemeyecek kadar azalınca, gdo'suz besin bulmak tamamen imkansız hale gelecek. Belki torunlarımız veya sonraki kuşaklar kuzu eti lezzetinde, mangalda yağları akan yosun yemek zorunda kalacaklar.

Melezleme işlemi gdo ya göre daha zor bir işlem. Çiçek açmadan erkek organlar polen olgunlaştırmadan yok edilecek, çiçek dış ortamdan izole edilecek. Uygulanacak polen o dişi organa verilecek, meyve tutacak. Tutan meyvenin çekirdekleri dikilecek ondan çıkacak meyve veya çiçek yıllarca beklenecek. Çıkan meyve piyasada olmayan bir tür olmuş olacak ki, verilen emeklere değsin. Değişik tür elde etmek için bir dönemde yüzlerce bu tür uygulama yapılacak, bu yapılan uygulamaların bir çoğu var olan türler çıkacak muhtemelen.
Ama on yıllar sonra değişik bir tür yakaladığınızda, o mutluluk hali bambaşkadır diye tahmin ediyorum. Sonuçta mutluluk karın doyurmayacağına göre, bulduğunuz bu türü bir şekilde korumaya almanız ve böreğini yemeniz gerekiyor. Burada patent olayı devreye giriyor.

Patent olayında, patenli bir nesneyi bire bir kopyalayamazsınız. Verilen ismi ticari olarak kullanamazsınız. Kopyalamayı kafaya taktığınızda mutlaka bir şeyleri değişik olacaktır, örneğin aşı anacı.

Aşı ve çelikle üretim yapan dünyadaki bütün üreticiler aslında birer kopyacıdır, bir bitkiyi kilometrelerce kopyalamış gibi olursunuz. Bende bir bitkiyi elde ettiğimde üretim teknikleri ile binlerce kopyasını yapabiliyorum. Bazı ar-ge çalışmalarım var, bunları ve sonuçlarını bencilce kendime saklıyorum

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön