View Single Post
Eski 24-11-2010, 12:35   #29
alectoris
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-11-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 74
Halk arasinda kaz kafali diye bir deyim vardir ama bunun kazlar hakkinda zerre kadar bilgisi olmayan birinin agzindan cikmis cok cahilce bir deyim oldugunu dusunuyorum nedense.

Bildircindan bec tavuguna (gine tavugu ya da tokat tavugu olarak da bilinir) hemen hemen tum kanatli turlerinden beslemis/beslemekte olan biri olarak gordugum en akilli kanatli turu kazlardir.

Bahcenizin ve kumesinizin dogal bekcileridir.

En ufak bir tehlikede diger kanatlilari ve suruyu uyarirlar.

Surude hiyerarsik bir duzen vardir ve tum suru tehlikelere / dusmanlara karsi birbirini kollar ve korur.

Bahceye saldiginizda koyun gibi otlarlar.

Gerekcesi ne olursa olsun bahcede ilac kullanimina karsi olan birisi olarak uzum bagi ya da meyve bahceleri olanlar icin kesinlikle kaz ile yabani ot mucadelesi yapmalarini tavsiye ederim ama sebze bahceleri icin ozellikle sebzeler belirli bir olgunluga eristikten sonra (ayni sey uzum baglari olanlar icin de gecerli) kazlari o belgeye sokmamaniz gerekir.

Cunku korpe salataliklar, biberler, domatesler ve tatli uzumler kazlar icin yabani otlara kiyasla daha cazip oluyorlar.

Sebze, meyve bahceleri icin damla sulama sisteminin ve sik sik capa yapmanin yabanci otlarla mucadelede en dogal cozum oldugunu dusunuyorum.

Unutmayalim ki onlar topragin oz evlatlaridir.

Nasil mucadele edebilir ve bahcemden uzaklastirabilirim diye cevap aradigimiz sirken otunun ayrik otunun nelere sifa oldugunu, iyi geldigini internetten biraz arastirdiginizda bu otlari ilacla yok etmek yerine onlari toplayarak degerlendirmeyi, cevrenizde bitkisel tedavilere inanan dostalarinizla paylasmayi tercih edebilirsiniz diye dusunuyorum.

Bahanesi ne olursa olsun Onlarla mucadele etmek icin ilac kullanilmasina kesinlikle karsiyim. Sonucta o ilaclar bir sekilde sebze/meyvemize, topragimiza, yer alti sularina, bize, cocugumuza ulasip sagligimiza zarar verecektir.

3 kilo daha fazla domates, salatalik toplamak icin, bahcem piril piril cimle kapli kalsin hos gozuksun diye, elmamin armutumun icinde bir tek kurt olmasin dusuncesiyle bahcemizi, topragimizi, agacimizi dogayi ilaca bogmak bana cok yanlis geliyor.

Bunlar benim nacizane goruslerim.

Sevgi ve saygilarimla.

alectoris Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön