View Single Post
Eski 21-11-2010, 16:33   #11
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ebruland Mesajı Göster
Ağaçlarımı soğuk ve dondan koruma yollarını öğrenip uygulayacağım.
Değerli forumdaşım..

Zeytin gibi ılıman bölge ağaçlarını dikmeye karar vermeden önce bölgenizin ekstrem ısı değerlerini inceleyiniz..Doğayla inatlaşmak emeklerinizin heba olmasına yol açabilir..
Ben Çanakkale Biga'lıyım..
Geçen yıl denizden uzak ve 200-300 metre yükseklikte olan zeytin bahçeleri çok büyük zararlar gördü Çanakkale'de..
Deniz kenarına çok yakın alanlarda -7 riskli sıcaklık pek görülmezken denizden uzaklaştıkça bu değerler -7'nin üzerine çıkmış ve zeytin ağaçlarının özellikle genç filizlerinin ve yapraklarının kavrulmasına neden olmuştur..
Örneğin;Biga İlçe Tarım Müdürlüğü önünde özenle yetiştirilmiş 7-8 yaşlarında zeytin ağaçları vardı..kavruldular..
Karabiga-Biga yolu üzerinde denizden 8-9 km uzaklıkta bir yamaçta 2-3 yaşlarında bir zeytin fidanlığı vardı..soğuktan kavruldular..Bunlar benim gözlemlediklerim..
Benim 170 adet fidanım denizden 500 metre uzakta olduğu için ve yüksekte olmadığı için poyraza açık bir yerde olmalarına rağmen o donlardan hiç etkilenmediler..

İklimler çok ayarsız..
Ilıman kışlara aldanıp zeytine müsait olmayan bir yerde zeytinlik kurmaya kalkarsınız..yıllar geçer..güzel güzel büyürler..boylanırlar..ama 5-10 sene sonra sert bir kışta fidanlarınız ziyan olup giderler..

Bakın..Tekirdağ/Şarköy genel olarak zeytine çok müsaitttir..ama denizden 300-400 metre yüksek yerlerde zeytinlik tesis ederseniz orada dahi riske girebilirsiniz..Geçen yıl,uzun yıllardan beri ilk defa Şarköy gibi bir bölgede bile yanlış alanlara tesis edilen zeytinlikler çok hasar gördü soğuklardan..
Zeytinlik kurmadan önce bölgenizin yıllara göre en düşük sıcaklık değerlerini incelemekte yarar var:
http://www.meteor.gov.tr/veridegerle...px?m=CANAKKALE


Eksi 7'nin görülebilme olasılığı olan alanlar zeytin için çok risklidir..

''soğuk ve dondan koruma yollarına'' gelince..Bunun için ön şart,kışın su tutan veya yağışları geçirmeyen topraklar zeytine hiç elverişli değildir..
Zeytin ekilen toprak mutlaka süzek olmalıdır..olası aşırı yağışları süzebilmeli,su günlerce toprakta birikmemelidir..
İkinci olarak ise,fidanlarınızı donların zararlı etkilerinden korumak istiyorsanız özellikle fosfor,potas ve bor eksiklikleri konusunda dikkatli olmalısınız..Hasat sonrası ilk soğuklardan sonra bordo bulamacı uygulanmalıdır..Bitki antifirizleri de denenebilir:
http://www.bitkiantifirizi.com/plant...e_type=answer2

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön