View Single Post
Eski 12-11-2010, 07:54   #314
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Gece endişe etmeyin

Bu bitkiler sadece mikorizal değil. Mikorizal omayan bitki, köklerinde mikoriza mantarı ile ortak yaşam kurmayan bitki demektir. Bu bitkiler sadece Glomus sp. mikorizalarla değil, hiçbir mikoriza tipiyle ortak yaşam kurmamakta.

Haliyle Glomus yaşayamazsa glomalin de olamaz. Yalnızca yukarıda acemi çaylağın yazdığı ürünler değil, Brassicaceae familyasının üyelerinin hiçbirinde mikoriza ile simbiyotik yaşam yoktur. Yine çok tanıdık bazı isimleri burada bulabilirsiniz, turp, şalgam, brüksel lahanası gibi.

Daha bu bitkiler gibi pek çok bitkiler alemi üyesi mevcut. Kükürtlü bileşikler içermeleri ile köklerinde mikorizaların kolonize olamamasının ilgisi olduğunu sanmıyorum, böyle bir bilgi mevcut mu diye dökümanlarıma göz atarım. Ancak mikorizal olmayan diğer bitkilerin içinde hiç kükürtlü bileşik içermeyenler de mevcut. Aynı şekilde Caryophyllaceae, Chenopodiaceae, familyalarının üyeleri de mikorizal değil. Bunlar da Glomusla ortak yaşam kurmuyor. Bu familyaların çok bildik üyeleri de var;
ıspanak, pazı, kırmızı pancar gibi sebzeler, karanfil, nakıl, cipsofilo gibi kesme çiçekler, Cerastium gibi çok kullanılan yer örtücü süs bitkisi...

Toprakta en fazla bulunan mikorizalar Glomus' lar. Glomus mikorizalarının yaşamını sınırlayan sadece kolonize olduğu bitkiler de değil, rakım ve enlem arttıkça da toprakta yaşayan mikoriza tipleri değişir, toprak tipleri de sınırlıyor.

Ne kadar ekmek o kadar köfte mantığıyla, ne kadar glomus, o kadar glomalin.

Glomalinden yararlanmak istiyorsak glomusu yaşatacak ürünler ekmek-dikmek gerek. Bu yüzden karnabahar, kolza vs. bitkilerden kaçının demişler. Buna kaçınmak demek değil de bunları ekerseniz haberiniz olsun, glomusa yaşam imkanı sağlayamazsınız demek gerek. Ama öyle endişe etmeye de gerek yok. Bütün gramine familyası üyelerinin köklerinde kolonize oluyorlar. Yani bahçelerimizde bol miktarda bulunan buğdaygillere ait dar yapraklı yabancı otların pek çoğunun kökünde, çimlerinse hemen hepsinin kökünde kolonizeler.

Glomus tiplerini içeren tcari preparatlar da hazır satılıyor, ülkemizde de bulunuyor, hatta Bioglobal firması bir ara fuarlarda numune de dağıtıyordu. Bir başka firma bakanlıktan Glomus içeren mikoriza satmak için gerekli izinleri almış, işlemleri tamamlamak üzere. Glomuslar nematodlara ve diğer bazı toprak patojenlerine karşı bitkinin dayanıklılığın artmasını da sağladıkları için önemleri yüksek.

Bu arada şu da ortaya çıkıyor. Ticari preparat mikoriza alırken içindeki mikoriza tiplerinin neler olduğuna, yetiştiriciliğini yaptığımız ürünle bir ortak yaşam kurup kurmayacağına iyice dikkat etmeliyiz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön