Yazılanlardan sonra sevgili Meyvelitepe'nin yazım tarzı bir kenara sanki onun yazdıklarını ben, benim irdelediklerimide o sorması gerekirmiş gibi bir hisse kapıldım. Ancak ben işin orasında değilim. Şurası varki tuzundan yenmeyen bir meyve salamurasının fermantasyondan sonra yenilebilir hale gelmesi mantığı toprağın öz dinamiklerindeki değişimle laktik asit bakteri populasyonlarının sayesinde bitki içinde değiştirilebilir mi? Bunu irdelemk amacım, bunu sormaktaki esas düşüncem de gerek B5A ve gerekse EM gibi ortamların içeriğinde bulunan biyolojinin toprağın tuzluluğu ile oynayabildiğini biliyor olmam. Fikir sadece ve sadece yoğun olarak toprağa verilen laktik asit bakterilerinin tuz dönüşüm ya da değişim mekanizmasını ne derece etkiliyor olableceği doğrultusunda, diyede düşünüyorum. Amacımız irdelemek değil mi...
|