View Single Post
Eski 11-11-2010, 00:57   #14
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Tuzlu toprakta bitkilerin teloransının arttırılmasında asit ilavesinin işe yarayıp yaramadığına dair bir bulguya rastlayamadım.

Tuzluluk, bildindiği gibi sadece bildiğimiz sodyum klorür ya da sodyum tuzlarından oluşmuyor, pek çok başka tuz türü de toprakta tuzluluğu oluşturabiliyor.

Toprak tuzluluğunun bitkiler üzerindeki etkisi en basit anlatımla, bitkilerin topraktan su almasının engellenmesi şeklinde. Öyle ki, toprak suya doymuş bile olsa bitki susuz kalıp bir süre sonra ölebiliyor.

Tuzlu toprağın ıslahında, tuzun türüne göre farklı yöntemler uygulanıyor. Bu yöntemlerin hepsi sonunda tuzun su ile çözünüp bitkilerin kök bölgelerinin altında bir yere sızdırılmasına, bir bakıma toprağın yıkanmasına çıkıyor.

Toprağa asit eklenmesi (kükürt veya sülfirik asit) sadece tuzluluğun kalsiyum karbonat'dan kaynaklanması durumunda uygulanan bir yöntem. Burada asit tuz ile reaksiyona giriyor ve tuzu kalsiyum sülfata çeviriyor.

Tuzluluğun sodyum klorür sebepli olması durumunda ise kalsiyum'dan yararlanılıyor.

Neticede bir dizi kimyasal reaksiyon, katyon değişimi ile bileşikler başka forma sokulup, drenajın arttırılması ve tuzsuz su ile bol miktarda sulanıp tuzun toprağın derinlikerine indirilmesi sağlanıyor.

Bu linkteki dökümanı basit ve anlaşılır buldum. İngilizce takip edebilen arkadaşlar göz atabilirler.

Anladığım kadarıyla toprak bir kere tuzlandığında kurtulmak zor, zahmetli ve uzun bir süreç gerektiriyor.

Topraktaki bu kimyasal değişimlerde klinoptilolit gibi bir malzemenin varlığının eksta avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön