Konu: Veremotu
View Single Post
Eski 04-11-2010, 15:47   #8
ziraatteknikeri
Ağaç Dostu
 
ziraatteknikeri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-09-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 118
Küskütler tam parazit bitkilerdir. Tohumla çoğaldıkları gibi sarılıcı dallarının parçalanmasıyla da çoğalabilir. Toprağa düşen tohumlar ilkbaharda çimlenir ve uygun bulduğu konukçu bitkiyi yakalar ve uzanır. Kendisinin topraktan ilişkisini keserek gelişmesine devam eder. Kültür bitkisinde daldan dala uzanır, bitkinin içinde besin maddelerini emeçleri ile alarak bitkinin zayıflamasına, kurumasına ve bodurlaşmasına neden olur. Bu durumda bitki tohum da bağlayamaz. Yoğun olarak bulundukları yerde ürünü yok edebilirler.
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Mücadele Yöntemleri
a) Temiz tohum kullanmak: Ekim için kullanılacak tohumlar yabancı otlardan arındırılmış olmalıdır. Aksi halde tohumlarla birlikte yabancı ot tohumları da ekilmiş olur. Bu şekilde yabancı otlar ülke içerisinde bölgeden bölgeye yayılabildikleri gibi yabancı ot tohumları ile karışık tohumların ithali ile ülkeden ülkeye de geçebilmektedir.
b) Sık ekim yapmak: Kültür bitkileri içersinde yabancı otlarla savaşımda en önemli yöntemlerden biri, birim alanda bulunan kültür bitkisi sayısını artırarak yabancı otlara karşı rekabetlerini yükseltmektir. Bu da birim alana daha çok tohum ekerek sağlanır.
c) Ekim nöbeti uygulamak: Bu yöntemle ekim şekli ve zamanının seçimi, rekabet gücü yüksek kültür bitkisi seçimi büyük önem kazanmaktadır. Bazı kültür bitkileri vegatasyon boyunca çapalama, boğaz doldurma gibi işlemlere ihtiyaç duyarlar. Yabancı otun yoğun olduğu yerlerde bu tip çapa bitkileri ekilerek yabancı otların populasyonları azaltılır.
d) Biçerdöver artıklarının tarlada bırakılmaması: Genellikle biçerdöverlerle, yüksek boylu ve tohumlarını dökmeyen yabancı otlar da hasat edilmiş olur. Hasat sırasında yabancı ot tohumları biçerdöver artıklarıyla tarlaya saçılır. Ancak ürünlerin belli bir yerde harmanlanmasıyla içersindeki yabancı ot tohumları harman yerinde kalacağından tarlalarda daha az yabancı ota rastlanır.
Mekanik Mücadele Yöntemleri
a) Elle yolma ve çapalama
b) Su altında bırakma
c) Malçla örtme
d) Toprak işleme
Fiziksel Mücadele
a) Işın kullanmak
b) Termik (Isı) yolla
Kimyasal Mücadele Yöntemleri
Yabancı ot mücadelesinde kullanılan herbisitler farklı biçimlerde uygulanmaktadır.
a) Ekim ve dikim öncesi uygulama: Kültür bitkisinin ekiminden veya dikiminden önce yapılan uygulamalardır. Kullanılacak herbisit önce ekim ve dikim için hazırlanmış toprak yüzeyine uygulanarak toprağa karıştırılır, daha sonra ekim ve dikim işlemine geçilir.
b) Çıkış öncesi uygulama: Kültür bitkisi ve yabancı otlar çıkmadan önce toprak yüzeyine yapılan uygulamadır.
c) Çıkış sonrası uygulama: Yabancı otlar ve kültür bitkisi çıktıktan sonra yapılan uygulamadır. Uygulama zamanında yabancı ot ve kültür bitkisinin gelişme devresi çok önemli olup uygulama mutlaka ilaç etiketinde önerilen dönemde yapılmalıdır.

ziraatteknikeri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön