View Single Post
Eski 01-11-2010, 12:31   #280
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi davut09 Mesajı Göster
Selamlar Mine Hanım,
''Türkmenistan akarsu yönünden fakirdir. Atrek ırmağının bir bölümü Türkmenistan'ın içinde yer almaktadır. Tecen ve Murgap adlı akarsuları Karakum çölü içinde kaybolmaktadır. Amu Derya ırmağının çok az bir kısmı Türkmenistan sınırları içinde yer alır. Bunun dışında önemli bir akarsuyu yoktur. Ancak su ihtiyacının karşılanması için 900 km uzunluğundaki Karakum kanalı yapılmıştır. Bu kanal güneydedir. Topraklarının beşte dördünü Karakum çölü kaplamaktadır. Güney kısmında Kopet dağ kütlesi ve yaylalar yer alır. Topraklarının % 3.5'i tarım alanı, % 17'si otlak, kalanı ya kısmen otlak olarak kullanılabilen çöl veya tamamen çöldür. Türkmenistan'a kurak ve sıcak bir iklim hâkimdir. Yaz aylarında sıcaklık bazen 50 dereceye kadar çıkar. Kış aylarında ise bazen -25 dereceye kadar düştüğü olur.'' ALINTIDIR..

Söz konusu kavunlar Tecen Şehri civarında yetiştirilmekte olup şehir Karakum Çölüne yakındır.
Benim asıl sormak istediğim susuz yetiştirmeye çalışacağım için topraktaki nemi 3 ay boyunca nasıl muhafaza ederim? (Toprak; humuslu+tınlı-kumlu)
Aşağıda izleyeceğim yöntemin teknik açıdan uygun olup olmayacağı konusunda yorumunuz ne olur acaba? Daha da önemlisi sizin organik tarıma dair görüşleriniz beni yönlendirecek.

1. Kasım sonu tarlada 1 mt.derinlikte dip kazan yapılması
2. Toprak tahlili ve sonuca göre organik gübre uygulaması ve toprağın sürülmesi (Yeşil gübre amaçlı bakla ekilmesi)
3.Nisan sonu tohumların viyollere dikimi ve tarlada 2. kez 1 mt derinlikte dip kazan yapılması
4. Mayıs ortası tarlanın sulanması ve tavı gelince tarlanın dikim için hazırlanması,
5. Viyoldeki fidelere mikoriza mantarı uygulaması, karık sabanı ile açılan karıklara fidelerin
1x2.5 ölçülerinde dikilmesi
6. Fide diplerinin doldurularak 3 kez çapalanması, aralarının traktörle işlenmesi, yaprak tahlili, budama, seyreltme (2-4 adet)
7. Temmuz başlarında sıcakların artmasıyla tarlanın yarısının file örtüsü (mevcut) ile örtülmesi, kalan yarısında kaolin kili uygulaması
8. Ağustos ortası- Eylül: hasat zamanı....
Öncelikle şunu anlayayım, yetiştiriciliği organik mi yapacaksınız?

Analizleri hemen yaptırın. Kavun organik maddesi yüksek toprakları sever. Bu yüzden dip kazan çekiminden sonra toprağınıza gelen tavsiyeye de bakarak araziye kompost verin. Kompost verirseniz yeşil gübreleme yapmanıza gerek kalmaz. Böylece toprak işleme sayısını azaltmış olursunuz. 2. dipkazana da ihtiyaç yok.

Tohumları nisan ortası gibi ekin. Tarlanızı ekime hazırlarken analiz sonucu tavsiye edilen başka bir gübre varsa onu da verin.

Dikimi yaparken fidelere mikoriza ile birlikte yapraktan terlemeyi önleyici green miracle gibi bir ürün de uygularsanız kayıplarınız azalır. Fifan çukurlarına su tutucu bir malzeme koyarsanız susuz yetiştiricilikte çok işinize yarar.

Yaprak tahlilini bariz bir sorun görmezseniz yapmanıza gerek yok, zaten kısa süreli bir yetiştiricilik, toprak analizi yapılmış, kavunun tüketeceği besin de belli.

Uç almaya önem verin. Hastalık zararlı kontrolüne önem verin. Kavunda kaolin kullanımı konusunda bilgim yok. O kadar geniş bir yaprak yüzeyini kaplayıp fotosenteze engel olur mu bilemiyorum.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön