View Single Post
Eski 31-10-2010, 17:47   #20
Hydrosuccess
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 446
1. Phalaenopsis

Bu bitkiyi geçen kış sonunda bir yapı marketin indirim reyonundan aldım.Bitki bir süredir (1-2 hafta?) markette satışı bekliyor olmalı.Bu arada bitkinin çiçekleri dökülmüş ve çiçek sapı uygun seviyeden kesilmişti.İçinde bulunduğu yarı şeffaf kaptan inceleyebildiğim kadarı ile kökler ve yapraklar iyi durumdaydı.Kökleri içinde bulunduğu substrattan temizlediğimde ciddi bir kök çürümesi olmadığını gözlemledim. Bitkiyi vakit geçirmeden iç içe saksı yöntemi ile (konu ile ilgili ayrıntılı bilgi Hoya başlığında yeralmakta) diatomit içeren katı ortam kültürüne aktardım.Bu çalışmanın en kolay bölümüydü. Kısa süreli değerlendirmede bitki sadece alttan bir yaprak kaybetti.Görülebilen köklerde kayıp olmadı.Yapraklarda tonus kaybı (gevşeme) olmadı.Bu gözlem bitkinin hemen su absorbsyonunu (emilim) gerçekleştirebildiğini göstermektedir.Bu dönemde standardize tekniğimden farklı olarak su değişimini daha sık gerçekleştirdim.Orkidelerde transfer şokunda ciddi oranda toksik fenol salgılanmakta. (Koklandığında hissedilebiliyor)Vejetatif gelişim başlayana kadar içme suyu ile su değişimlerine araları giderek uzatarak devam ettim.1 aydan kısa sürede yeni yaprak çıkışı başladı ve 1/4 dozda içme suyu ile hazırlanmış besin eriyiği ile uygulamaya devam ettim.(Diğer tüm bitkilerimde çeşme suyu kullandığımı belirtmeliyim.)Orta vadede (iç kap şeffaf olmadığından) diatomit içindeki köklerin durumunu bilemiyorum ancak dışarıdan görülen köklerde kayıplar başladı.Bu arada bitkinin büyük ve sert yeni yapraklar çıkarmaya başladığını belirtmeliyim. Bitki baharda önce varolan çiçek sapından kısa süre sonra da yeni bir çiçek sapı vererek çiçeklerini açtı.Ben de çiçeklerin rengini görmüş oldum.(Bu hibridin adını bilen var mı ?)Çiçekler normal süre (yaklaşık 2 ay ) açık kaldı.
Bitki yaz aylarında daha yavaş gelişim gösterdi.Az sayıda yaprak ve hava kökü oluşturdu.(Sabah 1-2 saat güneş alan pencereye yakın bir yerde duruyor ve oda içinde nem oranı çok yüksek değil.)Bitkinin yapraklarına asla su püskürtmedim hatta yapraklar biraz tozlu.Phal. hibridleri fitosferde (yaprak çevresinde) yüksek nem istemiyor.Her yerde yaygın olarak yetiştirilebilmesinin en önemli nedeni de az nemde yaşayabilmesi.Ancak rizosfer(kök bölgesi) için aynı şeyi söylemek mümkün değil.Bitki doğasında su gereksinimini havanın nemi ve üzerinden akan yağmur suyundan karşıladığı için kök bölgesinde nem korunmalı.
Halen bitkinin üzerinde bir tanesi 25 cm uzunlukta 12 yaprak var ve yeni çiçek sapı da oluştu.Orta vadeli değerlendirmede yöntem bitkinin doğası ile uygunluk göstermiş ve başarılı denebilir.
Bitkinin en son genel görünümü,2010 baharındaki çiçeklenme,yaprak/kök detayları ve yeni çiçek sapı.

Eklenen Resimler
    
Hydrosuccess Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön